De internationale sportweek van S&S: Esports op de Spelen en ISU is schatrijk

14 december 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Esports op de Spelen en ISU is schatrijk
Om een jongere doelgroep aan te spreken zou het IOC maar wat graag esportsdisciplines aan het programma toevoegen, maar uit een seminar op de Play the Game Conferentie in Eindhoven eind november bleek een aantal knelpunten.

Zo kent esports geen overkoepelende bond, terwijl de bestaande organisaties erg afhankelijk zijn van de beslissingen van de commerciŽle gamemakers. Verder is nog weinig vastgelegd over de verkoopregels van de uitzendrechten en is de juridische status van de deelnemers nog niet duidelijk. Eén van de bonden, de International e-Sports Federation (IeSF), heeft zich voor dopingcontroles aangemeld bij de WADA, maar wat in deze tak doping precies is? Ook zijn de gevolgen van te veel training ofwel te veel gamen door jongeren nog onvoldoende bekend. 
Ten slotte spraken de panelleden over problemen als de 'softwarecheats' en het uitgebreide aanbod van legale en illegale gokbedrijven in esports. Niet aan bod kwam de vraag uit de sport zelf over welke games op het programma van de Spelen interessant zijn. Wat nu een wereldwijd succes is, kan over zes jaar vrijwel verdwenen zijn. Het vroegtijdig nomineren van games, heeft bovendien flinke commerciŽle gevolgen voor de markt. 


Vestas Team gaat voor duurzaamheid in Volvo Ocean Race

De boten in de Volvo Ocean Race varen deze week in de Stille Oceaan in de hoop uit een tropische storm te blijven. Volgens Vestas 11th Hour Racing navigator Simon Fisher voelt het als de voorbereiding op een oorlog. Dit Britse team heeft zich ten doel gesteld om als meest duurzame boot ooit de race te voltooien. Daarvoor heeft het team een plan van vierentwintig paginaís gepubliceerd.
Zo bezoekt Vestas in alle twaalf aankomsthavens een organisatie die zich bezig houdt met het milieu. Na de bescherming van bedreigde diersoorten door afval in Alicante vroeg het team in Lissabon aandacht voor een platform rond circulaire economie. Afgelopen week ging het in Kaapstad over het tekort aan drinkwater in de stad, waarbij Vestas steeds een donatie van tienduizend dollar deed aan de betrokken organisatie. Voor en tijdens de race moet de crew zich houden aan de richtlijnen van haar eigen plan dat een elftal onderwerpen bespreekt zoals voeding, transport, verblijf, afval, brandstof en de marketing van duurzaamheid. In juni hoopt de boot aan te meren in finishplaats Den Haag, waar het team terug zal blikken op de hele duurzaamheidscampagne.

Innovatieve glazen vloer in BallsportArena Dresden

Het Britse blad Sportsmanagement besteedt in het eindejaarsnummer aandacht aan innovaties bij zaalvloeren. Tom Walker bezocht de multifunctionele BallsportArena in Dresden, waar het Duitse bedrijf ASB een vloer heeft neergelegd op basis van glas, dat is bedekt met een speciale pvc-folie. Door de transparantie is het mogelijk om per sport de belijning aan te passen met ingebouwde led-belichting, maar bovendien is de vloer een beeldscherm voor de score, reclame en andere informatie. 
Een speciale substantie in het glas biedt voldoende vering en elasticiteit voor de sporters, terwijl het gevaar op brandwonden, volgens de fabrikant, veel minder is dan bij conventionele vloeren. Sporters zijn enthousiast, aldus de quotes op de website. Daaronder vinden we diverse disciplines, zoals een tennisser, een rolstoelbasketballer, een badmintonster en een basketballer. ASB werkt ook aan squashcourts, terwijl de BallsportArena in Dresden is gebouwd voor tophandbal. Daarnaast organiseert de hal concerten en congressen op de vloer.

Bron: ballsportarena-dresden.de

ISU is schatrijk

Vorige week verloor de internationale schaatsbond ISU haar monopolie op de organisatie van wedstrijden door de uitspraak van de EU. Zij kan haar leden, in dit geval Mark Tuitert en Nels Kerstholt, niet schorsen als deze zonder toestemming deelnemen aan commerciŽle evenementen. Dit is een baanbrekende uitspraak, vergelijkbaar met de Bosman-zaak, waar vooral het IOC ongelukkig mee is vanwege de mogelijke gevolgen voor andere bonden. Verder veroordeelde de EU in de uitspraak de ISU, omdat zij in haar eigen commerciŽle interesses misbruikt maakt van de sporters, die niet de vrijheid krijgen om extra inkomsten te halen uit andere evenementen. 
Blogger David Owen vroeg zich op insidethegames af in hoeverre de ISU deze uitspraak financieel kan overleven. Tot zijn verrassing rapporteerde de schaatsbond in haar jaarverslag van 2016 een eigen vermogen van meer dan tweehonderdvijftig miljoen euro. Zij maakte afgelopen jaar een winst van bijna drie miljoen, ondanks de toegenomen juridische kosten. De boekwaarde van het nieuwe hoofdkantoor in Lausanne is ruim vier miljoen euro.
Intussen vreest de ISU voor de toekomst met lagere televisie-inkomsten en problemen met het vervangen van grote sponsors. De bond heeft al wel de financiŽle risicoís van de EU-uitspraak en de eerdere Pechsteinzaak afgedekt. Jan Dijkema, voorzitter van de ISU, leidt in ieder geval een gezonde organisatie, die voor dit jaar slechts zeven miljoen euro had uitgetrokken voor de ontwikkeling van de sport. Die is wel cruciaal voor het behoud van de olympische status.

Evenement van de Week: NK Tennis (11-17 december, Rotterdam)

Deze week strijdt het Nederlandse proftennis in het Topsportcentrum in Rotterdam om het nationale kampioenschap, maar tevens organiseert de bond komend weekend haar Jaarcongres en zijn de kampioensteams van alle competities uitgenodigd. Met het toptennis in Nederland is het niet zo best gesteld. Robin Haase is nu 42e op de wereldranglijst, terwijl Kiki Bertens 31e staat. De volgende landgenoot vinden we rond de tweehonderdvijftigste positie.
De liefhebbers kunnen beter gaan kijken bij het toernooi van de rolstoeltennisvrouwen met de nummers twee, drie en vijf van de wereld op de baan. Afgelopen week was de KNLTB bovendien één van de zes winnaars van de Sportinnovator prijs 2017, waardoor ze een halve ton extra kan investeren in de ontwikkeling van sportrolstoelen.

Bron: knltb.nl


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden
15 februari 2018
Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal
Pijl
Terwijl de olympische beweging een vredelievende overwinning behaalde met de verwelkoming ...
15 februari 2018 // Buitenland
13 februari 2018
Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026
Pijl
The Boston Consulting Group heeft United 2026, het WK-bid van de Verenigde Staten, Mexico ...
13 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Keep up your (presentation) game!