Sport & Recht: Seksueel misbruik jeugdvoetbal & start Commissie De Vries

19 mei 2017 // Recht // Door: Guido Hahn, Alex van Megen
Sport & Recht: Seksueel misbruik jeugdvoetbal & start Commissie De Vries
Op zaterdag 6 mei werd bekend dat voor het eerst in het Nederlandse betaald voetbal slachtoffers van seksueel misbruik naar buiten waren getreden.

De afgelopen weken zijn er in de media wederom diverse berichten verschenen over meldingen van seksueel misbruik in de sport. Dit ging vooral om gevallen die zich in het verleden hebben voorgedaan bij jeugdopleidingen van betaal voetbal organisaties (bvo’s). In deze rubriek gaan we nader in op deze gevallen en plaatsen we deze in een breder perspectief van onderzoek naar seksueel misbruik en intimidatie in de sport.

Psv en Vitesse

Op zaterdag 6 mei werd bekend dat voor het eerst in het Nederlandse betaald voetbal slachtoffers van seksueel misbruik naar buiten waren getreden. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse. De directies van beide clubs hebben in een gesprek met de slachtoffers excuses aangeboden, zich constructief opgesteld en andere oud-spelers opgeroepen zich te melden als zij misbruik meegemaakt hebben. Bij PSV gaat het om misbruik dat zich in de jaren '60 heeft voorgedaan door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Het slachtoffer heeft hiervan nooit melding durven maken tot hij de oproep in de Volkskrant zag en wenst anoniem te blijven.


Bij Vitesse gaat het om Renald Majoor die in 1996 een nacht alleen moest doorbrengen met een elftalleider van de club van de C1. In de Volkskrant deed hij hierover zijn verhaal en tevens gaf hij hierover een interview bij RTL Late Night. Opmerkelijk is dat de toenmalige clubleiding op de hoogte was, maar dat er toen niets naar buiten is gebracht. Wel werd de man werd op non-actief gesteld en later ontslagen. Hij werd veroordeeld tot 6 weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Majoor is nu ambassadeur geworden van Vitesse en zal in die rol onder andere voorlichting gaan geven op scholen en bijeenkomsten over moeilijke zaken waar jeugdspelers mee te maken kunnen krijgen. Naar aanleiding van deze gevallen heeft zich nog een slachtoffer bij Vitesse gemeld, zo werd door het Eindhovens Dagblad afgelopen dinsdag 9 mei bekend gemaakt. Deze persoon wilde graag in contact komen met Majoor naar aanleiding van zijn verhaal.


Naar aanleiding hiervan meldde de VVCS (Vereniging voor contractspelers betaald voetbal) dat het de aanvoerders van alle Nederlandse bvo’s gaat inschakelen om misbruik in het voetbal bespreekbaar te maken en dat er een protocol wordt opgesteld. De KNVB bekijkt nu of een specifiek onderzoek in het voetbal een bijdrage kan leveren aan het bredere onderzoek wat er in de sport naar seksueel misbruik zal gaan plaatsvinden (zie hieronder).

Sparta en FC Eindhoven

Op woensdag 17 mei werd bekend dat ook bij Sparta en FC Eindhoven zich twee oud-jeugdspelers gemeld hebben. Bij Sparta gaat het om een jeugdspeler uit de jaren '90 en is de veronderstelde dader, die tot deze week als vrijwilliger bij de club betrokken was, op non-actief gesteld. Bij FC Eindhoven gaat het om een jeugdspeler uit de jaren zeventig. Beide clubs hebben een meldpunt ingesteld en roepen andere (oud-)spelers op om zich te melden. De verwachting is dat er de komende tijd in het betaald voetbal nog meer meldingen gemaakt zullen worden.

Breder onderzoek

De meldingen van afgelopen weken in het voetbal vonden plaats in aanloop naar het onderzoek van de commissie De Vries, die in opdracht van NOC*NSF een breed onderzoek naar seksueel misbruik en intimidatie in de Nederlandse sportwereld zal uitvoeren. In een eerdere rubriek zijn we ingegaan op de achtergrond en aanleiding voor het instellen van deze commissie. Op woensdag 17 mei is de commissie officieel van start gegaan. Voorzitter Klaas de Vries, gaf daartoe in een interview met het NRC onder andere aan dat het melding maken van dergelijk gebruik van groot belang is. Het onderzoek kent een looptijd van 7 maanden en er is een budget van 600.000 euro beschikbaar. Zie hier de onderzoeksopzet met daarin ook de contactgegevens van de commissie.


 • Guido
  Door: Guido Hahn
  Mr. Guido Hahn is cum laude afgestudeerd in het privaatrecht (Sport en Recht) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als zelfstandig jurist. Tevens is hij als docent verbonden aan de Erasmus School of Law.


  Pijl

 • Alex
  Door: Alex van Megen
  Mr. Alex van Megen studeerde af op een scriptie over de gevolgen van de Wwz voor het Nederlandse betaald voetbal aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is daar als docent verbonden aan de rechtenfaculteit. 


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?