In het buitenland krijgen we weer complimenten over de speelwijze van onze jeugdteams

12 mei 2017 // Opinie // Door: Jelle Goes
In het buitenland krijgen we weer complimenten over de speelwijze van onze jeugdteams
De belangrijkste winst van Winnaars van Morgen is de bewustwording dat je het Nederlands voetbal voortdurend consciëntieus en kritisch moet blijven volgen in zijn ontwikkeling.

In 2014 mocht ik als technisch manager van de KNVB in Utrecht het allereerste congres over de toekomst van het Nederlands voetbal organiseren. Op basis van de gesprekken en discussies daar met coaches en (oud)spelers, kwam het rapport Winnaars van Morgen tot stand, waarvoor we tientallen trainers, coaches, technisch directeuren, hoofden van jeugdopleidingen en andere experts in binnen- en buitenland hebben geconsulteerd.


Het afgelopen seizoen hebben we met veel energie samen met andere trainers, coaches en opleiders in het amateur- en betaald voetbal gewerkt aan de uitwerking van het rapport, om zo een nieuwe richting te geven aan het Nederlandse voetbal. Veel is al bereikt: in het amateurvoetbal zijn we dit seizoen naar competities naar geboortejaren gegaan, teneinde jeugdspelers zoveel mogelijk aan het voetballen te krijgen in hun eigen leeftijdscategorie en de voordelen van een fysieke voorsprong te minimaliseren. En met ingang van het seizoen 2017/2018 zullen voor de jeugd van 6-12 jaar de wedstrijdvormen worden aangepast: er zal gespeeld worden in andere aantallen, op kleinere velden en met aangepaste spelregels, om meer balcontacten van zoveel mogelijk spelers en speelsters mogelijk te maken en zo hun spelplezier en ontwikkeling te vergroten.


Juist omdat er zo veel gebeurt onder de vlag van Winnaars van Morgen spreken we nu liever van een beweging in plaats van van een rapport. Het is een beweging die ons voetbal verder moet helpen.


Na de benoeming vorig jaar van Hans van Breukelen tot technisch directeur van de KNVB, ben ik me zoveel mogelijk gaan focussen op de nationale jeugdselecties. Ook daar hebben we veel van de uitkomsten en conclusies van het rapport in praktijk kunnen brengen. De jeugdselecties maken inmiddels meer gezamenlijke trainingsdagen dan ooit en er zullen in de toekomst ook weer jeugdinterlands plaatsvinden in Zeist. Daarnaast wist het nationale team onder de 17 zich voor de vierde achtereenvolgende keer, en het nationale elftal onder de 19 voor de derde achtereenvolgende keer, te plaatsen voor het EK.


Maar ze gaven ook het duidelijke signaal dat we geen afstand moesten doen van de Hollandse manier van spelen waar we vanaf de jaren zeventig wereldwijd respect voor hebben gekregen.

Wat we bij de jeugdteams ook hebben bereikt is dat we, door middel van een digitaal platform, beelden en statistieken van de selectiespelers zijn gaan delen met hun trainers en opleiders bij de clubs. Op deze manier kunnen wij de ontwikkeling nog beter volgen. Op de Campus in Zeist maken we gebruik van ultramoderne meetsystemen, die de fysieke belasting en de voetbaltechnische uitvoering en ontwikkeling van spelers kunnen monitoren. Die informatie delen we, na elke stage, trainingsdagen en interlands, met de clubs. Wat ook nieuw is is dat de coaches van de nationale teams tegenwoordig frequent aanwezig zijn bij de trainingen van de clubs, om zo de ontwikkeling van de selectiespelers van dichtbij te volgen. Andersom zijn de jeugdcoaches van de clubs vaak aanwezig bij de stages en trainingsdagen en interlands van hun spelers. En alle assistenten en keepercoaches van de KNVB zijn ook werkzaam bij de jeugdopleidingen van de BVO’s. Op deze manier kunnen we nog beter samenwerken om het Nederlands talent te begeleiden.


Een van de zaken die ons in Winnaars van Morgen door buitenlandse coaches als Wenger, Sacchi, Lagenbeck en Klinsmann, werd verweten, was dat het Nederlandse voetbal te voorspelbaar was geworden in zijn speelwijze. Maar ze gaven ook het duidelijke signaal dat we geen afstand moesten doen van de Hollandse manier van spelen waar we vanaf de jaren zeventig wereldwijd respect voor hebben gekregen. Ook Thomas Tuchel (BVB Dortmund) benadrukte dat onlangs tijdens ons congres in Zeist.


Meer nog dan over de prestaties van de nationale jeugdteams zijn we tevreden over de ontwikkeling van de speelwijze.

Het afgelopen seizoen zijn we met de nationale trainingsstaf bij de jeugd heel intensief bezig geweest om de natuurlijke waarden van ons voetbal - aanvallend, creatief voetbal, die Hollandse school zeg maar – te herijken. We hebben daarin grote stappen gestapt. Meer nog dan over de prestaties van de nationale jeugdteams zijn we tevreden over de ontwikkeling van de speelwijze. We leggen de lat hoog als het gaat om te spelen op een manier die past bij het Nederlandse voetbal. Dat wordt opgemerkt en gewaardeerd. Van clubs, scouts en collega-trainers in het buitenland krijgen we weer complimenten over de speelwijze van onze teams.


De belangrijkste winst van onze ‘beweging’ is de bewustwording dat je het Nederlands voetbal voortdurend consciëntieus en kritisch moet blijven volgen in zijn ontwikkeling. In het betaald voetbal heeft die bewustwording mede geleid tot gesprekken van de BVO’s om de competities van Eredivisie en Jupiler league aan te passen en tot een competitiemodel te komen dat meer bijdraagt aan de sportieve ontwikkeling van het Nederlandse voetbal. Daarnaast zijn de clubs met elkaar in gesprek over de aanschaf van een gemeenschappelijk videodatasysteem, zodat ze meer en eenduidiger informatie krijgen over de voetbaltechnische en fysieke arbeid en ontwikkeling van de spelers tijdens competitiewedstrijden. Zo kan het Nederlands voetbal zijn eigen ontwikkeling benchmarken en met behulp van de daaruit voorkomende data die ontwikkeling vergelijken met buitenlandse competities.


De volgende stap in de voortgang van ons voetbal vergt de langdurige commitment van een voetbaltechnische afdeling die de uitkomsten en ontwikkelingen naar aanleiding van Winnaars van Morgen bewaakt en toeziet op implementatie. Daarin zie ik, geen rol meer voor mezelf. Ik zoek weer een functie dichtbij het veld en zal daarom bij de KNVB vertrekken. Het voortaan jaarlijks te houden kenniscongres van afgelopen week vond ik een mooi moment om afscheid te nemen.


Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet. Ik heb al wat aanbiedingen gekregen van clubs uit het binnen en buitenland. Voorlopig leg ik alles naast me neer. Eerst wil ik op een goede manier mijn werk bij de KNVB afronden. Mijn hart ligt bij een topacademie in binnen- of buitenland waar ik aan de slag kan met spelers, scouting en coaches.


Ik kijk met tevredenheid terug op het traject dat we met Winnaars van Morgen hebben afgelegd en ben positief over het jeugdtalent dat we voortbrengen. Als we de lat maar hoog blijven leggen. Ik heb het volste vertrouwen in de structuur van het Nederlandse voetbal. De samenwerking tussen amateur- en betaald voetbal zal ook in de toekomst onze kracht blijken en het Nederlands voetbal weer terugbrengen naar de top; daar waar het hoort. In dat verband zie ik het recente succes van Ajax op Europees niveau meer dan als een teken aan de wand. Zowel bij clubs als bij de bond wordt er hard gewerkt. Daarbij zijn het bereiken van een Europese finale en de prestaties van onze vertegenwoordigende jeugdelftallen hoopgevende signalen.

Foto: 

  • Jelle
    Door: Jelle Goes
    Jelle Goes was van oktober 2013 tot mei 2017 technisch manager en technisch manager jeugdvoetbal van de KNVB.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Tjark de Lange
24 december 2015
Pijl
Tjark de Lange (48) is voorzitter van het Nederlands Hand...
Frans van de Ven
22 september 2014
Manager Sport Gemeente Den Haag
Pijl
Manager Sport Gemeente Den Haag
Hans de Boer
3 november 2016
Pijl
Hans de Boer is voorzitter VNO-NCW en delegatieleider van de Nederlandse handelsmissie naa...

Laatste nieuws

21 juli 2018
Droombaan in het buitenland?
Pijl
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
21 juli 2018 // Ondernemerschap
20 juli 2018
Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
Pijl
Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
20 juli 2018 // Voetbal
18 juli 2018
Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
Pijl
Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
18 juli 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
Accres