De strijd tegen doping na het Russisch bedrog

2 november 2017 // Evenementen
De strijd tegen doping na het Russisch bedrog
Travis Tygart (USADA): WADA is de vos die het kippenhok bewaakt
De mondiale strijd tegen doping is een van de voornaamste themas tijdens Play the Game 2017 (26 tot 30 november). Hoofdrolspelers als Travis Tygart (USADA), Craig Reedie (WADA) en Richard McLaren (CAS) zijn zomaar een paar namen die tijdens het sportcongres in Eindhoven met elkaar in debat gaan.

Het Internationaal Olympisch Comité weigerde aan de vooravond van de Spelen van 2016 het Russisch dopinggebruik collectief af te straffen. Het IOC gaf geen gehoor aan het verzoek van internationaal dopingbureau WADA om de meest verstrekkende maatregel te nemen, maar liet het oordeel over aan de afzonderlijke sportbonden. Het aarzelende optreden leidde tot wereldwijde verontwaardiging en veroorzaakte scheurtjes in het internationale bondgenootschap tegen doping. 

Strak georganiseerde staatsdoping

Het Russisch bedrog behoort tot de grootste dopingschandalen in de geschiedenis van de sport. Meer dan duizend Russische sporters verdeeld over dertig sporten profiteerden jarenlang van strak georganiseerde staatsdoping, zo toonde het WADA-rapport vorig jaar aan. Urinemonsters werden weggemoffeld en op ingenieuze wijze gemanipuleerd door controleurs in opdracht van het Russische ministerie van Sport, bijgestaan door de geheime diensten en dopinglaboratoria. Tientallen medaillewinnaars vielen van hun voetstuk. "Coaches en sporters hebben een oneerlijke wedstrijd gespeeld. Sportfans en toeschouwers zijn bedrogen", stelde onderzoeker Richard McLaren vast.

Schokkend waren ook de onthullingen over institutionele corruptie, waarbij hoge internationale sportbestuurders atleten met dopingproblemen afpersten. Als de sporters geen geld overmaakten dan zou het bewijs voor dopinggebruik geopenbaard worden, waardoor deelname aan een groot toernooi onmogelijk werd. Het ging om honderdduizenden euros beschermingsgeld per atleet. 

Hoe kan het vertrouwen hersteld worden? 

Het besluit van het IOC om niet alle Russische sporters te verbannen van de Zomerspelen in Rio heeft vragen opgeworpen over de rol van WADA in een steeds meer gepolitiseerd veld. Travis Tygart (USADA), die eerder de val van wielrenner Lance Amstrong inleidde, stelde eerder dit jaar dat WADA niet optimaal kan functioneren zolang het geen onafhankelijke organisatie is, maar deels wordt gerund door vertegenwoordigers van de olympische beweging en regeringen. "WADA is de vos die het kippenhok bewaakt", aldus Tygart. 

De mondiale strijd tegen doping is een van de voornaamste themas tijdens Play the Game 2017. Prominenten en experts (atleten, wetgevers, medici, toezichthouders en sportofficials) bespreken de huidige situatie en de toekomst van antidopingbeleid. Het door de staat gesponsorde dopinggebruik van Russische atleten benadrukte nog maar eens de noodzaak van efficinte en geloofwaardige antidopingmaatregelen. Staat de sportwereld voor een doorbraak of een volledige instorting van het systeem? 

Sprekers 


  • Craig Reedie, president van WADA en lid van het IOC, komt uitgebreid aan het woord. Reedie geeft een toelichting op de strijd van WADA tegen doping na het Russisch dopingschandaal en legt uit hoe het agentschap zich voorbereidt op toekomstige uitdagingen. 

  • Tijdens Play the Game 2015 vertelde de Duitse journalist Hajo Seppelt over de corrupte praktijken in de Russische en internationale atletiek. Seppelt was ook de verslaggever achter een onthullende tv-documentaire die wereld-atletiekbond IAAF beschuldigde van chantage en de bescherming van dopinggebruikers. Seppelt zal deze keer aanschuiven bij het debat waarin naar een antwoord wordt gezocht op de vraag of vooruitgang is geboekt in de strijd tegen doping na de ontluisterende schandalen van de afgelopen jaren. 

  • Voormalig hoofd van het WADA-onderzoek naar het Russische dopingschandaal Richard McLaren (internationaal sporttribunaal CAS) zal onder meer de resultaten van het onafhankelijke onderzoek naar de Sotsji-beschuldigingen bespreken en aangeven hoe in zijn ogen het internationale antidopingsysteem verbeterd kan worden.

  • Als baas van de Amerikaanse antidopinginstantie USADA zal Travis Tygart vertellen hoe de huidige en toekomstige uitdagingen vanuit het perspectief van een nationaal antidopingbureau moeten worden aangepakt. 

  • Ook Joseph de Pencier van iNADO, de overkoepelende organisatie van de nationale antidopingorganisaties, zal over de rol van de nationale antidopingbureaus spreken. 

Programma en aanmelden

De sessies over doping staan vooral gepland op maandag 27 en dinsdag 28 november. Kijk hier voor een actueel overzicht van alle sprekers en het volledige programma. Eindhoven is van zondag 26 tot donderdag 30 november gastheer van Play the Game 2017. Een unieke kans om dit befaamde internationale sportcongres bij te wonen. U kunt zich hier aanmelden.

Foto: YouTube
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een schone investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?