Click Sport brengt al tien jaar duizenden kinderen in beweging in de Kempen

17 november 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Click Sport brengt al tien jaar duizenden kinderen in beweging in de Kempen
Het begon tien jaar geleden op één basisschool in Eersel, Noord-Brabant. Freek Bijnen was daar vakleerkracht bewegingsonderwijs en maakte een plan om alle kinderen van de school meer en beter te laten bewegen. Inmiddels doen 33 basisscholen in de Kempen mee met het beweegprogramma. Click Sport. Drie dagen per week sporten tussen 700 en 800 kinderen extra na schooltijd. "Naast dat ze op voetbal, korfbal of tennis gaan, zitten ze op Click", vertelt Bijnen.

Click staat voor Combinatiefunctionaris Linked Club aan Kinderen. Vanaf het allereerste begin zijn lokale sportverenigingen betrokken. Bijnen, zelf combinatiefunctionaris: "Op mijn eerste school zijn we begonnen met clinics van verenigingen tijdens de gymlessen. Zo is het contact ontstaan." De van oorsprong Eindhovenaar wilde zoveel mogelijk verschillende sportverenigingen betrekken. Op die manier kunnen de kinderen kennismaken met alle sporten en zo een keus maken voor de sport die ze het leukst vinden. "Als kinderen vanuit intrinsieke motivatie voor een sport kiezen, dan blijven ze die langer beoefenen. Maar dan moeten ze wel weten wat er allemaal te doen is en veel sporten zelf uitproberen", is zijn overtuiging. 

Bewust kiezen

"Vaak zie je dat kinderen op een sport gaan omdat vriendjes of vriendinnetjes daar op zitten. Niet omdat ze die sport nou het allerleukst vinden", zegt Bijnen. Op de basisschool gaat dat meestal nog goed. "In de Kempen zitten we op 85 tot 90 procent sportparticipatie van basisschoolleerlingen. Maar dan gaan ze naar het voortgezet onderwijs, krijgen ze andere vrienden en blijkt dat ze de sport op zich eigenlijk niet zo leuk vinden. Je ziet veel uitval als kinderen 12, 13 jaar zijn. In het voortgezet onderwijs is de sportparticipatie in de Kempen gedaald naar 60 tot 65 procent.  Ik denk dat die uitval minder groot zou zijn, als kinderen heel bewust hebben gekozen voor de sport die ze zelf het allerleukst vinden."

Bijnen denkt daarmee terug aan zijn eigen jeugd. Zijn vader was een verdienstelijk profvoetballer bij FC Eindhoven. "Het was voor hem heel makkelijk geweest om te zeggen: Freek, hier heb je een paar voetbalschoenen, ga maar beginnen. Maar dat deed hij niet. Hij vroeg aan mij wat k wilde doen."  De jonge Freek koos voor ijshockey en honkbal. "Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds actief in die sporten."

Terug naar Click. Al snel besefte Bijnen dat het voor zijn leerlingen moeilijk kiezen was op basis van één clinic in een bepaalde sport. Toen ging hij, wederom samen met de verenigingen, twee dagen in de week sport na schooltijd aanbieden. "De gemeente Eersel vond dat een goed idee en vroeg of we dat niet voor de andere scholen in de gemeente ook wilden organiseren."

Kennismaken

Van het een kwam het ander en in de loop van de jaren sloten meer gemeenten in de Kempen aan bij Click. Inmiddels kunnen kinderen van alle basisscholen in de gemeenten Eersel, Bladel en Reusel- De Mierden meedoen. Op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag na school zijn de lessen, in de gymzaal van school, bij een sportvereniging of buiten, bijvoorbeeld in een bos. De lessen worden gegeven door vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Ook zijn de verenigingen nog steeds betrokken. Bijnen: "Er is altijd iemand van een sportvereniging bij. Dan kunnen de kinderen alvast kennismaken met de vereniging. Dat maakt dat ze makkelijker bij die vereniging kunnen aansluiten."

Ook studenten MBO en HBO van de ALO en de opleiding Sport en Bewegen zijn bij Click betrokken. "Hiervoor hebben we een aantal jaar geleden het Sportstagebedrijf De Kempen opgericht. Studenten lopen bij ons stage. Dat is goed voor hun opleiding. En wij hebben extra handjes om de vakleerkrachten te ondersteunen. Op deze manier kunnen we de kosten voor ouders zo laag mogelijk houden."

Een Click pakket van acht weken (1 middag per week) kost 15 euro. Kinderen kunnen zich ook voor twee of drie middagen/pakketten per week opgeven. Elk pakket biedt een aantal verschillende sporten aan, zoals korfbal, hockey en schaatsen, maar ook speciale (thema)activiteiten zoals Sinterclick, apenkooien en een zeskamp. Bijnen: "Van dat geld draaien we break-even. De vakleerkrachten en de accommodaties worden ermee betaald. We willen de drempel om mee te doen zo laag mogelijk houden." Er is een samenwerking met Stichting Leergeld voor het geval dat ouders de bijdrage niet kunnen betalen. 

Investeren in de basis

Sinds een aantal jaar is er ook een samenwerking met de naschoolse opvang. Die kunnen ook Click blokken afnemen voor de kinderen. Ook bestaat inmiddels een cultuurvariant. Voor kinderen in het speciaal onderwijs zijn er Click-activiteiten op de eigen school in kleine groepen en in Bladel is inmiddels een proef in het voortgezet onderwijs gestart. Bijnen: "Dat heet Scool sports en focust zich met name op trendsporten zoals freerunning. De opzet is hetzelfde als Clicks." Ook denkt Bijnen een variant voor volwassenen.

In tien jaar tijd hebben Bijnen, zijn collegas, de lokale sportverenigingen, gemeenten en de studenten duizenden kinderen kennis laten maken met verschillende sporten. In de meest recente gezondheidsmonitor is een lichte stijging te zien van de sportparticipatie van kinderen in het voortgezet onderwijs in de Kempen. "De komende jaren willen we dat dat verder stijgt. We investeren in de basis. Uiteindelijk gaan we voor een leven lang sporten en bewegen."

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

16 januari 2018
De voetbalweek van S&S: Feyenoord Europese achterblijver op social media
Pijl
Football Benchmark van KPMG publiceert deze week zijn European Champions Report 2018. Hier...
16 januari 2018 // Voetbal
14 januari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Sportcentrum Papendal, NABV en KNVB
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
14 januari 2018 // Bonden
11 januari 2018
De internationale sportweek van S&S: Arena in top 5 duurzame stadions
Pijl
Sportcomplexen zijn de pioniers in de promotie van duurzaamheid, constateert de website Cl...
11 januari 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Sportcentrum Papendal, NABV en KNVB
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English 7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren