ISMA en Noordwijk mikken na Nationaal Sport Forum op meer

4 november 2017 // Evenementen // Door: Roelof Jan Vochteloo
ISMA en Noordwijk mikken na Nationaal Sport Forum op meer
Noordwijk was deze week het decor van de eerste editie van het Nationaal Sport Forum. Dit tweedaagse congres werd georganiseerd door de vorig jaar opgerichte International Sports Management Academy en de gemeente Noordwijk. De hoofdvraag luidde: Hoe ziet de sportvereniging, -organisatie en sportinfrastructuur in 2022 en daarna eruit?

Woensdag vonden in Grand Hotel Huis ter Duin de plenaire sessies plaats. Zo was daar trendwatcher Andrea Wiegman (Second Sight), die haar publiek voorhield dat we richting 2022 de dertienjarigen van nu in ons hoofd moeten houden. "Leer van de kinderen, creëer engagement bij de toekomst van je vereniging. Het zijn gamers, ze sporten graag, hebben geen probleem met een overvloed aan aanbod en hebben humor." Volgens haar is het in 2022 zo dat teams zichzelf vormen en dat ze vervolgens zelf een club uitkiezen. Of het woord vereniging dan nog bestaat? "2022 is over vijf jaar en de toekomst is nu. Iedereen is trendwatcher en ondernemer, it’s a gig economy."

Later die dag bespraken Irsan Widarto (docent Johan Cruyff Institute), Jelle Reichert (oprichter JOHAN Sports) en Camiel Selker (oprichter-partner van Focus Orange) de impact van technologische ontwikkelingen op sportorganisaties en –verenigingen. "Ik snap niet dat er nog geen Tinder voor vrijwilligerswerk is", aldus Widarto, die van mening was dat technologie zelf zaken niet verandert, maar er wel bij helpt. Hij vervolgde: "Eigenlijk zou sport voor gezondheid moeten zijn wat Formule 1 is voor de auto-industrie. Neem het prestatiemonitoringssysteem van Jelle: ik vind het heel interessant om te zien hoe 22 voetballers op het veld bewegen, maar zo’n systeem wil ik straks ook hebben als mijn moeder bejaard is. Helaas krijgt sport binnen het ministerie van VWS maar 0,8 procent van het budget, terwijl er genoeg onderzoeken aantonen dat geld, dat aan de voorkant uitgegeven wordt, aan de achterkant ruimschoots bespaard wordt."

Tevreden

De donderdag stond in het teken van masterclasses, gegeven op verschillende locaties in Noordwijk. Aan het einde van de dag was Rob van Nes, ceo van de in Noordwijk gevestigde International Sports Management Academy, een blij man. "Alles is volgens het draaiboek verlopen en de reacties van de bezoekers waren positief. Natuurlijk zijn er altijd zaken die verbeterd kunnen worden – zo bleek één van de vijf ‘masterclass-zalen’ toch wat minder geschikt te zijn –, maar al met al zijn we erg tevreden."

"Zaken benoemen." Dat was het doel van de organisatie en dit deed Wouter van der Leij – partner bij Blue Ocean Company – in Van Nes’ ogen het beste. "Hij gaf aan dat verenigingen niet moeten blijven slapen, omdat ze dan over vijf jaar niet meer bestaan. Zo scherp wil ik het niet stellen, maar hij heeft wel een punt. De generatie die is opgegroeid met verenigingen wil graag dat ze blijven bestaan, maar binden we op deze manier ook de nieuwe generatie aan ons?", aldus Van Nes, die samen met Martin Hersman en Martijn van Westerop de board van ISMA vormt.

Europees sportcongres

Met de geleerde lessen van dit congres zijn ISMA en de gemeente Noordwijk voornemens om eind volgend jaar een Europees sportcongres te organiseren. "Net als nu met zo’n honderdzeventig deelnemers, waarbij we mikken op de hotshots. Daarnaast blijft er plek voor een nationaal forum, dat we, zoals ik er nu over denk, het best om de twee jaar kunnen organiseren. Wel is het zaak om eerst de financiering rond te krijgen."

De gemeente Noordwijk mag zich dit jaar European City of Sport noemen. Dit vanwege de manier waarop de gemeente sport inzet in de samenleving. Wethouder Gerben van Duin meldde op het podium niet onterecht vol trots dat zijn gemeente een sportparticipatie van 88 procent heeft. Jan Rijpstra, de burgemeester van Noordwijk repte onlangs op de website van Sport & Strategie al over een world congress over twee jaar, maar zo ver wil Van Nes nog niet vooruitkijken. "Jan is altijd ambitieus en ik ga graag met hem mee, maar wel stap voor stap."

Op de kaart

Van Nes, tot slot: "Met dit congres hebben we onszelf als ISMA op de kaart gezet. Nu kunnen we ons allereerst gaan focussen op de opleidingen die we aanbieden. Voor komend voorjaar staat er onder meer een mini-MBA op de rol."

Foto: Nationaal Sport Forum


  • Roelof Jan
    Door: Roelof Jan Vochteloo
    Redacteur Sport & Strategie
    Roelof Jan Vochteloo (1983) schrijft onder andere voor Sport & Strategie, SPORTNEXT Magazine en NLCOACH. Vochteloo werkte mee aan De Sportsponsors Top 100 Aller Tijden en is de regisseur van LEAGUE, een documentaire over korfbalbolwerk DOS'46.


    Pijl

Feiten en achtergronden


Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?