Verduurzaming sportaccommodaties in steeds meer gemeenten op de agenda

26 oktober 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Verduurzaming sportaccommodaties in steeds meer gemeenten op de agenda
Verduurzaming van sportaccommodaties staat hoog op de gemeentelijke agenda’s als het gaat om sportbeleid. Dat blijkt uit de Monitor Lokaal Sportbeleid 2016 dat het Mulier Instituut onlangs publiceerde. Zo hebben gemeenten diverse stimuleringsmaatregelen om sportclubs te helpen hun accommodatie duurzamer te maken. 

Ook de Rijksoverheid, provincies en sportverenigingen zelf werken op verschillende manieren aan verduurzaming in de sport. Dat valt niet altijd mee, want het plaatsen van zonnepanelen, het vervangen van de bestaande verlichting door LED-installaties en het isoleren van vijftig jaar oude gebouwen is niet goedkoop. Die investeringen verdienen zich vaak pas op langere termijn van tien, vijftien jaar terug. En dat in een tijd dat de lasten voor sportclubs toch al stijgen en veel gemeenten moeten bezuinigen op hun uitgaven.

Toch zijn steeds meer gemeenten bereid te investeren in verduurzaming van hun sportaccommodaties. Zo ook Leiden, waar onlangs de tafeltennishal van eredivisieclub Scylla van LED-verlichting werd voorzien. Wethouder Paul Dirkse (van onder andere Sport en Duurzaamheid): "We zijn druk bezig met het bewustmaken van verenigingen."

Voor het hele duurzaamheidsprogramma heeft de gemeente tot 2020 7 miljoen euro ter beschikking. Een deel hiervan is bestemd voor het verduurzamen van sportaccommodaties. Deels kan dat door energie te besparen, zoals bij Scylla. Deels ook door duurzame energie op te wekken. Een paar honderd meter verderop zijn bij atletiekvereniging Leiden Road Runners bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst. Dat was op het dak van de tafeltennishal geen optie. Het dak is daar niet op berekend. 

Via sportverenigingen bewustwording bij inwoners

Het vervangen van de oude verlichting in de tafeltennishal kostte in totaal 45.000 euro. Een derde daarvan nam de gemeente voor haar rekening. Ongeveer een derde werd bekostigd vanuit de EDS-subsidie van de Rijksoverheid (zie hieronder) en een derde betaalde de vereniging zelf. Voormalig voorzitter Jan Vermaas heeft zich bezig gehouden met het hele traject. "Ons gebouw is vrij nieuw. Het was al prima geïsoleerd. We verbruiken de meeste energie door de verlichting. Daar was dus veel te winnen."

Voor het milieu, maar ook voor de clubkas. De vereniging gaat jaarlijks 1800 euro op de energierekening besparen. De investering is dus binnen negen jaar terugverdiend. Zo snijdt het mes aan twee kanten, zeggen wethouder en sportbestuurder. Dirkse: "We willen verenigingen hier bewust van maken. Via de sportverenigingen hopen we op een bewustwording bij onze inwoners. Ook voor thuis. Je kunt isoleren wat je wil, maar als je vervolgens de deur open laat staan, schiet het nog niet op."

EDS-subsidieregeling

Sinds 2016 heeft de Rijksoverheid de subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame energie Sportaccommodaties (EDS) in het leven geroepen. Tot en met 2020 ondersteunt Den Haag daarmee sportverenigingen en –stichtingen. Met de subsidie kunnen investeringen in energiebesparing en toepassing van duurzame energie worden gedaan bij sportaccommodaties. Er is jaarlijks 6 miljoen euro beschikbaar. 

De hoogte van de subsidie is een bepaald percentage van de kosten voor de aanschaf van een installatie of apparatuur. Arbeidskosten worden niet gesubsidieerd. Sportverenigingen kunnen 30 procent van hun kosten vergoed krijgen, stichtingen 15 procent. Er kan maximaal 125.000 euro subsidie per aanvrager per jaar worden aangevraagd. Als de kosten voor apparatuur of een installatie minder zijn dan 3000 euro, komt een club niet in aanmerking voor subsidie. 

Zowel in 2016 als dit jaar was de subsidiepot al ruim voor het einde van het jaar leeg.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

14 december 2017
De internationale sportweek van S&S: Esports op de Spelen en ISU is schatrijk
Pijl
Om een jongere doelgroep aan te spreken zou het IOC maar wat graag esportsdisciplines aan ...
14 december 2017 // Buitenland
13 december 2017
7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren
Pijl
Een gewetensvraag: ‘Hoe klink jij eigenlijk als je Engels spreekt? Klink jij als een Louis...
13 december 2017 // Ondernemerschap
12 december 2017
De voetbalweek van S&S: Drie op de tien topvoetballers hebben longproblemen
Pijl
Wetenschappers van de Universiteit van Kent hebben vastgesteld dat astma een meer voorkome...
12 december 2017 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: SenW, Nevobo en KNVB
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English 7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren