‘Als één of twee sporters uit de huidige groep van 70 talenten de absolute top bereikt, dan is voor NOC*NSF het project geslaagd’

10 november 2017 // NOC*NSF // Door: Frans Oosterwijk
‘Als één of twee sporters uit de huidige groep van 70 talenten de absolute top bereikt, dan is voor NOC*NSF het project geslaagd’
Nederland heeft de ambitie om bij de beste topsportlanden in de wereld te horen. Om deze ambitie te realiseren is in Nederland, onder meer wegens de beperkte inwonersaantallen en financiële middelen, een effectievere en efficiëntere manier van talentherkenning noodzakelijk. Dit is de reden dat sportbonden en NOC*NSF de handen ineen hebben geslagen en in 2014 zijn gestart met de organisatie van nationale NOC*NSF Talentdagen, die zich vooral richten op het proces van talentidentificatie.

"Talentidentificatie vindt momenteel vooral plaats binnen en door de sporten zelf", licht Kayan Bool, prestatiemanager Talentontwikkeling TeamNL, toe. "Voor de meeste sporten is dat de meest effectieve wijze om talentvolle sporters te herkennen en ontwikkelen. Er is echter ook een groep sporten, laat-specialisatie sporten genoemd, waarbij het de moeite waard is om kansrijke sporters buiten de eigen sport te zoeken. Het gaat hier met name om sporten - denk aan roeien, volleybal, baanwielrennen - waarbij een beperkt aantal, vooral fysieke kenmerken, zoals lengte, kracht en explosiviteit, de doorslag geeft, kenmerken die pas echt naar boven komen na de groeispurt.

Alexander Brouwer is er ooit door zijn zus op geattendeerd om het voetbal te laten schieten en volleybal te proberen

"In deze sporten kennen we al incidentele voorbeelden van atleten die pas op latere leeftijd zijn begonnen en toch de mondiale top hebben behaald. Alexander Brouwer is er ooit door zijn zus op geattendeerd om het voetbal te laten schieten en volleybal te proberen. Stefan Groothuis zat altijd op korfbal, en is op latere leeftijd gaan schaatsen. Roel Braas, de roeier, komt uit het fitness. Bij het roeien heb je nu ook Marieke Keijser die afgelopen seizoen het bij het WK zilver won in de lichte skiff. Zij komt uit het ballet, is pas 20 jaar, werd op haar achttiende al wereldkampioene bij de junioren en daarna nog twee keer onder 23. Bondscoach Josy Verdonkschot heeft haar dit jaar bij de overstap naar de senioren gekoppeld aan olympisch kampioene Ilse Paulis die haar partner Maaike Head zag afzwaaien in de lichte dubbeltwee."

Gericht en aanvullend op zoek

Engeland was het eerste land dat grootschalig proactief aan de slag ging met de gedachte dat het in deze laat-specialisatie sporten wellicht de moeite loont om de talentontwikkeling niet over te laten aan het toeval of aan wat binnen de sport zelf opborrelt, maar om gericht en aanvullend op zoek te gaan naar jeugdige talent buiten de sport. Bool: "Dat die gedachte loont, is inmiddels bewezen door Engels medaillesucces bij de Olympische Spelen van Londen en Rio, behaald door sporters die zijn doorgekomen via deze alternatieve route. Ook de Nederlandse Paralympische sport werkt sinds 2009 met open talentdagen. En ook daar met succes. Bij de Paralympische Spelen van Rio waren zestien atleten, onder wie vijf medaillewinnaars, actief die op deze manier gevonden zijn.

"Zover zijn we met de valide sporters nog niet. Wel draaien inmiddels 70 talenten, geselecteerd bij de Talentdagen in 2014 en 2015, mee in de (fulltime) opleidingsprogramma’s van de deelnemende bonden. We gaan er van uit dat, uitgaande van een gemiddeld topsporttraject van 8 jaar, een aantal van hen over 1 à 2 jaar de stap kan maken naar de topsportprogramma’s van deze bonden en daarna gaat deelnemen aan WK’s en OS. En dan hopelijk in 2024 aan de Olympische Spelen van Parijs. De Spelen van Tokio in 2020 komen wat dat betreft nog te vroeg.

"Van die 70 talenten komt het merendeel uit een andere sport. Er waren enige groeibriljantjes bij die alleen een fitnessachtergrond hadden, maar die zijn na verloop van tijd weer afgehaakt. Structureel opleidingsprogramma’s volgen met verwachtingen over en weer, bleek voor deze talenten toch een brug te ver. Topsport vergt behalve tijd en training ook commitment en motivatie. Voor jongeren die niet uit de sport komen is het lastig die stap ook nog eens te zetten."

Nationale zoektocht naar topsporttalent

Op 12 november organiseert NOC*NSF op Papendal voor de derde keer deze nationale zoektocht naar topsporttalent. 480 jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die voldoen aan een bepaald fysiek profiel en nog niet actief zijn in de deelnemende sporten, zijn voor deze Talentdag uitgenodigd. De deelnemende sporten zijn volleybal, beachvolleybal, atletiek, rugby sevens, baanwielrennen, roeien en triatlon. Op basis van hun dominante, fysieke kenmerken zijn deze sporten onderverdeeld in drie profielen: lang & sterk, explosief & snel en uithoudingsvermogen. Bool: "De sportbonden die aan deze Talentdag willen deelnemen moeten aan enkele criteria voldoen: ze moeten scherp voor ogen hebben wat ze zoeken, het moet mogelijk zijn op relatief latere leeftijd in te stromen en ze moeten een bevestigingsprogramma kunnen bieden." 

Topsport vergt behalve tijd en training ook commitment en motivatie. 

Op basis van het gekozen profiel ondergaat de sporter op de Talentdag verschillende fysieke testen en metingen. Bool: "Denk aan uithoudingsvermogen, snelheid, armspanwijdte en spronghoogte. Na afloop worden de resultaten van deze testen besproken en bestudeerd door de aanwezige trainers en coaches. Op basis hiervan kan een bond een talent uitnodigen voor een vervolg-dag, waarbij verder kennis kan worden gemaakt met de sport. Sporter en bond bespreken dan de mogelijkheden en route tot instroom in het opleidingsprogramma van de bond."

"Als over een paar jaar één of twee sporters uit de huidige groep van 70 talenten die nu in opleiding zijn, de absolute top bereikt en medailles haalt, dan is voor NOC*NSF het project geslaagd en kun je spreken van een effectieve en rendabele route. Uit de reguliere routes stroomt immers maar één op de zoveel duizend kinderen door naar de top."

Meer informatie over de NOC*NSF Talentdag: 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden
15 februari 2018
Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal
Pijl
Terwijl de olympische beweging een vredelievende overwinning behaalde met de verwelkoming ...
15 februari 2018 // Buitenland
13 februari 2018
Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026
Pijl
The Boston Consulting Group heeft United 2026, het WK-bid van de Verenigde Staten, Mexico ...
13 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Keep up your (presentation) game!