Rapport sociaaleconomische waarde van sport en bewegen nuttig bij onderbouwing van beleid

12 september 2017 // Overheid // Door: Leon Janssen Lok
Rapport sociaaleconomische waarde van sport en bewegen nuttig bij onderbouwing van beleid
Met het vorige week gepubliceerde rapport ‘De sociaaleconomische waarde sport en bewegen’ worden cijfers gehangen aan de effecten van sport. Het is voor het eerst dat zoiets gebeurt en het rapport moet vooral gezien worden als een indicatie in hoeverre het mogelijk is om de sociaaleconomische waarde van sport en bewegen te berekenen. De echte waarde van het rapport zit dan ook in de oproep om meer onderzoek naar dit soort cijfers te doen.

Genoeg voer voor de sportbeleidsmakers in ons land de laatste weken: het Mulier Instituut kwam met een publicatie over de sportuitgaven van gemeenten en concludeerde dat die in 2015 voor het eerst sinds 2010 afnamen, namelijk met bijna 1 procent tot 1,21 miljard euro. Het bedrag dat gemeenten gemiddeld uitgeven aan sport is 64,5 euro per inwoner, een getal dat vooral dankbaar omarmd zal worden door die beleidsmakers die werkzaam zijn in gemeenten die onder dat bedrag blijven. De Gezondheidsraad kwam met nieuwe richtlijnen voor bewegen, en bleef eerlijk gezegd wat aan de voorzichtige kant met een oproep tot minimaal 150 minuten bewegen per week. En dan hebben we het nog niet eens over de eerste sporttoekomstverkenning die het RIVM en het SCP vandaag publiceren.

Vragen van gemeenten

Het Kenniscentrum Sport liet vorige week weten dat er ‘eindelijk zicht is op de sociaaleconomische waarde van sport en bewegen’. Op basis van een rapport, opgesteld door Research-bureau Ecorys, wordt geconcludeerd dat als de gemiddelde Nederlander duurzaam gaat sporten en bewegen, dat 25.000 tot 100.000 euro aan maatschappelijke winst per persoon kan opleveren. Vooral de toename van arbeidsproductiviteit, de afname van ziekteverzuim en de verbetering van de gezondheid dragen bij aan dat positieve resultaat. Blessures en extra zorgkosten bij een langere levensverwachting leveren kosten op, maar die lasten vallen weg tegen de baten. Het rapport geeft een financiële indicatie van de waarde die sport heeft en zo moet het dan ook beoordeeld worden. Er is geen nieuw onderzoek gedaan, maar wel onderzoek verricht naar bestaande binnen- en buitenlandse literatuur over de effecten van sport en bewegen. Volgens Dirk Schaars, adviseur bij het Kenniscentrum, was de aanleiding voor het onderzoek vooral dat met name gemeenten steeds meer vragen stellen over de economische waarde van sport: "Zij steken daar publiek geld in en steeds vaker wordt ook aan hen de vraag gesteld wat dit dan oplevert. Deze vraag leeft al langere tijd en met dit rapport zijn we denk ik een stukje dichter bij een antwoord gekomen."

Mitsen en maren

Er zitten te veel mitsen en maren aan het onderzoek om blind te varen op de uitkomsten. De onderzoekers noemen zelf terecht een aantal beperkingen. Zo wordt de grote groep 55+’ers buiten beschouwing gelaten, er wordt uitgegaan van de ‘gemiddelde’ Nederlander, van de grote bedragen is lastig te achterhalen hoe die tot stand zijn gekomen, de bandbreedte van sommige bedragen is wel erg ruim en met name naar de baten van de sociale waarde van sport en bewegen is nog weinig onderzoek gedaan. Ook de waarde van vrijwilligerswerk, de verkoop van sportattributen, de kosten om mensen aan het sporten te krijgen en de (economische) effecten van topsport en sportevenementen zijn buiten beschouwing gelaten. Is dat erg? Nee, helemaal niet. De belangrijkste boodschap van het rapport is namelijk dat het als een oproep moet worden gezien aan de wetenschap om meer bewijs te vergaren over de sociaaleconomische waarde van sport.   

Toevoegen van praktijkervaringen

Schaars legt uit hoe het nu verder moet gaan met de uitkomsten: "Wij hebben de kennis uit dit rapport al diverse malen voorgelegd bij de sport- en beweegsector. Daaruit blijkt dat men het vooral ziet als een manier om het belang van sport en bewegen te kunnen duiden in bijvoorbeeld beleidsstukken of in gesprekken met bijvoorbeeld collega’s van andere beleidsterreinen. De kennis uit het rapport is soms moeilijk te doorgronden als je weinig (economische) achtergrond hebt. Wij hebben geprobeerd het in artikelen en brochures toegankelijker te maken. Ons voornemen is om hier over enige tijd nog meer praktijkervaringen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld met artikelen over de ervaringen van mensen die het rapport ingezet hebben. En natuurlijk grijpen we ook de gemeenteraadsverkiezingen aan om dit rapport onder de aandacht te brengen. Wij hebben immers een taak om objectieve kennis over sport en bewegen te leveren. Hoe meer mensen/partijen daarmee gebaat zijn, hoe beter!" 

Foto: pxhere

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap
7 juli 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
7 juli 2018 // Bonden
6 juli 2018
Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties
Pijl
Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France...
6 juli 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels