SwimGym: nieuw concept voor de zwemmer die écht wil trainen

2 februari 2017 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
SwimGym: nieuw concept voor de zwemmer die écht wil trainen
Voormalig topzwemmer Johan Kenkhuis is initiatiefnemer van het nieuwe zwemconcept. “Veel mensen snappen niet dat dit concept er nog niet was.”
Meer flexibiliteit, beleving en begeleiding voor de zwemmer. Dat biedt de SwimGym. De 'fitnessclub' in het water opent in maart de deuren in Amsterdam. Voormalig topzwemmer Johan Kenkhuis is initiatiefnemer van het nieuwe zwemconcept. "Veel mensen snappen niet dat dit concept er nog niet was."

Fanatieke banenzwemmers  en triatleten kunnen straks zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht in het bad van de SwimGym. Daar kunnen ze met trainers aan de slag om te werken aan persoonlijke trainingsdoelen. Kenkhuis merkt dat er een grote behoefte is onder fanatieke zwemmers en triatleten aan uitdagende trainingen en persoonlijke begeleiding. "Veel mensen vinden zwemmen lekker, maar saai. Ik heb zwemmen nooit saai gevonden. Maar dat kwam omdat ik altijd een trainer had die een uitdagend programma opstelde. En ik trainde met gelijkgestemden. We stimuleerden elkaar om tot het gaatje te gaan. Als ik nu gewoon baantjes zwem en zelf maar moet uitzoeken wat ik doe, vind ik zwemmen ook saai."

Met intensieve begeleiding, verschillende work-outs in het water, personal training en video-analyse wil Kenkhuis de zwemmer de beleving en uitdaging geven die hij zoekt. De SwimGym richt zich op de ambitieuze banenzwemmer, niet op de sociale banenzwemmer. "Bij mij wordt gewerkt. Als je na de training onder douche staat, moet je voelen dat je het maximale uit je training hebt gehaald."  

De SwimGym wordt momenteel gebouwd in een bestaand gebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat, waar ook een hotel, kantoren, een restaurant en Vondelgym van Arie Boomsma gevestigd zijn. Het wordt een bad van 50 meter lang en twee banen breed, met een beweegbare scheidingswand op 25 meter om diverse work-outs tegelijkertijd aan te kunnen bieden. Ideaal, zegt Kenkhuis. "Ik zou geen bad van 8 banen breed willen. Dan is het onmogelijk om de mensen die in het midden zwemmen goed te coachen."  

"Mensen zijn enthousiast dat er eindelijk iets komt voor zwemmers die écht willen trainen."

De SwimGym zal dagelijks geopend zijn van half zeven ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Leden kunnen zwemmen wanneer ze willen en deelnemen aan verschillende groepslessen, work-outs en clinics. Kenkhuis: "Mensen zoeken steeds meer naar flexibiliteit. Ze willen zwemmen wanneer het hen uitkomt. En niet verplicht op woensdagavond van zes tot zeven omdat dan de training van de zwemclub is. Of in de vroege uren in het publieke zwembad omdat daar nog ruimte was voor de banenzwemmers. De mogelijkheden bij verenigingen en het vrij banenzwemmen in de zwembaden moeten zeker blijven bestaan, maar ik biedt daarnaast een alternatief." 

Anderhalve maand voor de opening krijgt de Amsterdammer veel reacties. "Veel mensen zijn verbaasd dat zoiets nog niet bestond", vertelt hij. "Er is veel vraag naar. Zeker in Amsterdam is de druk op zwemwater enorm. Mensen zijn enthousiast dat er eindelijk iets komt voor zwemmers die écht willen trainen." 


Sfeerimpressie SwimGym
Foto: Slangen + Koenis Architecten

De SwimGym biedt verschillende soorten lidmaatschappen, variërend van 59 tot 110 euro per maand. Kenkhuis denkt dat mensen bereid zijn dat te betalen voor goede begeleiding, beleving en flexibiliteit. "Dat zie je in de fitnessbranche ook. Je hebt de BasicFits, waar je voor een lager bedrag zelf aan de slag gaat. En er zijn de meer premium sportclubs zoals Vondelgym. Daar betaal je voor de extra faciliteiten en begeleiding. Bij het zwemmen hebben we tot nu toe alleen BasicFits met de reguliere zwembaden. De SwimGym biedt vier tot zes keer meer zwemwater, meer faciliteiten en begeleiding en je kunt zelf bepalen wanneer je gaat."  

Kenkhuis is momenteel bezig met het samenstellen van zijn trainersteam. Hij zal zelf een deel van de trainingen voor zijn rekening nemen en de andere trainers hebben, naast een trainersopleiding, ook allemaal gezwommen in de top van Nederland. Naast een vast trainersteam wil Kenkhuis huidige en voormalige toppers uitnodigen om clinics te geven tijdens speciale events. Femke Heemskerk zal in elk geval regelmatig workshops gaan geven bij de SwimGym. 

Foto: Sander Stoepker

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 november 2017
De internationale sportweek van S&S: Gezonde voeding centraal op Spotlight Night
Pijl
De Sacramento Kings zijn het basketballseizoen niet goed begonnen als hekkensluiter van de...
23 november 2017 // Buitenland
22 november 2017
De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal
Pijl
Afgelopen week begon in New York de strafzaak rond wereldwijde corruptie bij de internatio...
22 november 2017 // Voetbal
21 november 2017
Wat gaat de verruiming van de btw-vrijstelling betekenen voor de sport?
Pijl
Begin deze maand werd bekend dat het kabinet het Sportbesluit gaat aanpassen. De btw-vrijs...
21 november 2017 // Overheid

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, Jeugdsportfonds en Rugby Nederland
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Steenkolengels, no more!