‘Ik wil het EK gebruiken om in de stadions eindelijk een fatsoenlijke plaats voor de fotografen af te dwingen’

21 juli 2017 // Opinie // Door: Marina Witte
‘Ik wil het EK gebruiken om in de stadions eindelijk een fatsoenlijke plaats voor de fotografen af te dwingen’
\'In sommige stadions, zoals dat van FC Utrecht, is de boarding zó ver naar achteren geschoven dat de fotografen nu in een soort tosti-ijzer terecht zijn gekomen\'
‘In september komt er een einde aan mijn mooie tijd bij de NSP. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal uit beeld verdwijn, want ik ga verder met een eigen winkeltje. Ik ben nog veel te goed en actief om thuis te gaan zitten breien. En ik hoef ook niet beschikbaar te zijn voor kinderen of kleinkinderen, want die heb ik niet. Ik wil gewoon lekker zelf nog bezig zijn.

Ik vind het fijn om nog een aantal jaren in de evenementensector werkzaam te blijven. Mijn specialiteit is altijd geweest het verzorgen van de faciliteiten en voorzieningen voor journalisten en fotografen bij sportevenementen. Ik hoop die kennis nu te gaan gebruiken voor organisaties die die kennis zelf niet hebben. Probleem is dat sportorganisaties en bonden doorgaans weinig geld hebben; en als er bezuinigd moet worden, gaat dat vaak ten koste van de mediafaciliteiten. Ze werken veelal met vrijwilligers die het goed bedoelen, maar meestal niet precies weten wat de media nodig hebben. Ik denk daarbij een aanvullende functie te kunnen hebben. Op mediagebied of als schakel binnen de gehele organisatie, bijvoorbeeld bij congressen en andersoortige evenementen. 

Om die reden begin ik na 1 september, samen met een vrouwelijke collega, een nieuw bureau. We denken een positieve rol te kunnen spelen in een sportwereld waarin commerciële belangen steeds belangrijker worden. Ik hoop met mijn nieuwe activiteiten zowel de positie van de NSP als die van organisatoren te kunnen versterken. Anderen kunnen dat later voortzetten.

Meerdere relaties hebben nadrukkelijk gevraagd of ik na mijn vertrek bij de NSP met hen wil blijven samenwerken. Bijvoorbeeld House of Sports, dat namens de KNSB de organisatie van schaatsevenementen en -kampioenschappen verzorgt. Met hen heb ik al enige productionele en operationele afspraken gemaakt met betrekking tot onder andere het WK allround in 2018 in het Olympisch Stadion. Sinds 2002 ben ik bovendien ook voorzitter van de schaatscommissie van de AIPS, de internationale bond van sportjournalisten. In die rol werk ik samen met de ISU en ben ik al jarenlang betrokken bij de organisatie van WK’s en Olympische Spelen. Dus mócht Korea me volgend jaar nodig hebben, dan bellen ze maar. Ik ben niet van plan weer fulltime te gaan werken, maar stel mijn kennis graag ter beschikking aan evenementenorganisaties en instanties die graag zien dat de zaken bij hun evenement - behalve voor sponsoren - ook voor de media goed geregeld zijn.

Als we met de clubs praten, dan komt het vaak tot verbetering. Tot er een nieuwe directie komt die het roer overneemt. Dan begint het hele spel vaak weer van voren af aan.

Die strijd is ook in het Nederlandse voetbal nog steeds niet gestreden! Jaren geleden heeft de NSP met alle bvo’s uit de Eredivisie en de Eerste Divisie een convenant afgesproken waarin precies staat hoeveel ruimte er op de tribunes beschikbaar moet zijn voor media. En aan welke afmetingen de posities van de fotografen achter de boarding moeten voldoen. In de ArenA is het goed geregeld, bij PSV en in De Kuip idem. Maar in een flink aantal andere stadions nog steeds niet. De plekken voor journalisten op de tribunes zijn vaak verre van ideaal, met slecht zicht op het veld. Dat de tijden van een mooie plek in het midden van de hoofdtribune passé zijn, begrijp ik. Dat zijn dure plaatsen. Maar bij sommige clubs lijkt wel of de perstribune een sta-in-de-weg is geworden. Die plaatsen zou men véél liever willen verkopen. Hoe meer nieuwe sponsoren zich melden, hoe vaker bovendien het pers-vak richting de cornervlag wordt geschoven. 

In dat convenant gaat het overigens niet alleen om een plek op de tribune, de hele routing in het stadion is belangrijk. Bij journalisten moet alles snel, alles draait om de deadline. Dan is het wel prettig als ze snel en zonder omweg naar de mixed zone kunnen. Nog mooier is een eigen in- en uitgang. Als we met de clubs praten, dan komt het vaak tot verbetering. Tot er een nieuwe directie komt die het roer overneemt. Dan begint het hele spel vaak weer van voren af aan. De NSP moet een lange adem hebben.

De werkomstandigheden van fotografen zijn nog veel problematischer dan die van de schrijvende pers. Als ik daar de Arbonormen op loslaat, dan wordt men daar niet vrolijk van. Ik ageer hier al tegen sinds 2008 toen ik over de werkomstandigheden van fotografen een rapport heb gemaakt. Sindsdien is er niets veranderd. Hooguit zijn de omstandigheden nog beroerder geworden. In sommige stadions, zoals dat van FC Utrecht, is de boarding zó ver naar achteren geschoven dat de fotografen nu in een soort tosti-ijzer terecht zijn gekomen en ze hun laptop bovenop de boarding moeten zetten. Dat kan echt niet. Bij clubs realiseert men zich dat niet. De directie ziet het niet, maar de perschefs ook niet. Het lijkt wel vergeten gebied.

Vorig jaar heb ik de fotografen gevraagd in elk stadion vast te leggen hoe ze er moeten werken. Daar heb ik een boekwerk van gemaakt dat ik naar de KNVB heb gestuurd. Daar zijn ze er flink van geschrokken. Samen met de KNVB, de Eredivisie en de Eerste divisie, en met de fotocommissie van de NSP, hebben we recentelijk afgesproken dat er nu čcht iets moet gebeuren. Dat was een positief gesprek waar ik een goed gevoel aan heb overgehouden.

In vijf van de zeven EK-stadions waren de posities voor fotografen niet in orde of nauwelijks werkbaar.

Dat gesprek vond overigens niet voor niets plaats rondom het EK vrouwenvoetbal in ons land. In vijf van de zeven EK-stadions - die van Go Ahead, Willem II, FC Twente, FC Utrecht en De Graafschap - waren de posities voor fotografen niet in orde of nauwelijks werkbaar. Omdat het EK wordt georganiseerd door de UEFA/KNVB moesten de stadions voldoen aan UEFA-richtlijnen en zijn de posities voor de fotografen aangepast, bijvoorbeeld, zoals bij FC Utrecht, door plaatsing van een extra platform. Maar als na het EK alles weer naar de oude gaat, zijn we er niets mee opgeschoten. Ik wil dus de UEFA-richtlijnen gebruiken om voor het nieuwe voetbalseizoen nu eindelijk in de stadions een fatsoenlijke plaats voor de fotografen af te dwingen. Endemol en Fox – hun cameramensen werken deels ook vanachter die boarding – steunen me daarin. Overigens zijn die UEFA-richtlijnen al eerder door de NSP vastgelegd in genoemd convenant en in de Eredivisie Media Manual. 

Er zijn nog steeds bvo’s die mijn inzet afdoen als ‘gezeur’ voor een paar krantjes. Terwijl de NSP de enig erkende beroepsorganisatie van álle sportjournalisten en –fotografen in Nederland is, en alle sportjournalistiek gebaseerd is op hun inzet en aanwezigheid bij wedstrijden en evenementen! Met name voor de fotografen zal ik blijven knokken tot ik erbij neerval. Hun vak is al op sterven na dood. Er is bijna geen krant meer met een eigen fotoredactie. De meeste fotografen zijn inmiddels zzp’er, vaak tegen beschamende tarieven. Ik zie het als mijn plicht ze in ieder geval een goede werkpositie en dito faciliteiten te bezorgen.’

  • Marina
    Door: Marina Witte
    Directeur van de NSP
    Op 1 september neemt Marina Witte afscheid als directeur van de Stichting Nederlandse Sport Pers (NSP). Bij de NSP zijn ruim zevenhonderd journalisten en fotografen aangesloten    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Martine Prange
13 oktober 2015
Pijl
Martine Prange is Assistant Professor geschiedenis van de c...
Frank Berteling
6 september 2014
Pijl
Directeur Nederlandse Basketball Bond
Jan de Leeuw
13 januari 2017
Pijl
Jan de Leeuw is auteur van De sportwereld voor het HBO en ...

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren