Twintigste Kwiek Beweegroute geopend

29 september 2017 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
Twintigste Kwiek Beweegroute geopend
In 2013 werd in Eindhoven de eerste Kwiek Beweegroute geopend. Woensdag bereikte de beweegroute voor senioren een mijlpaal: in Amsterdam ligt de twintigste van Nederland. En binnenkort gaat het concept van ontwerper Manuel Wijffels over de grens: ook in Belgi zien ze veel in de route die senioren moet aansporen meer te bewegen in het dagelijks leven. 

We bewegen met zijn allen te weinig. Dat is niets nieuws. En ouderen bewegen nog eens minder dan de gemiddelde Nederlander. Daarom richt de Kwiek Beweegroute zich specifiek op deze doelgroep. Met allerlei grafische icoontjes worden mensen aangespoord om oefeningen te doen met behulp van bestaande objecten in de openbare ruimte. "Een lijn op de stoep om overheen te lopen voor de balans, een lantaarnpaal om je vast te houden tijdens een oefening op een been, geeft Wijffels enkele voorbeelden. 

Meteen duidelijk

Het concept, dat hij vier jaar geleden met een aantal andere ontwerpers, een fysiotherapeut en een woon-zorgcentrum in Eindhoven bedacht, slaat aan. Wijffels: "We hebben toen ouderen ondervraagd over hoe ze zouden bewegen in de openbare ruimte. Een veel gegeven antwoord was dat ze speciale fitnesstoestellen liever niet gebruiken. 'Dan heb ik het gevoel dat ik zo bekeken wordt door voorbijgangers', hoorden we vaak. Met de Kwiek Beweegroute speelt dat bezwaar veel minder. Degene die met de oefeningen bezig is, beweegt zelf immers ook over straat, net als de voorbijgangers. 

Wijffels en een aantal collegas hebben veel tijd besteed aan het ontwerpen van de icoontjes die de oefeningen aangeven. "Ze zijn simpel en iedereen ziet meteen wat de bedoeling is. Ik denk dat dat een deel van het succes is. Voor de route zijn geen ingewikkelde apps nodig. In een oogopslag kunnen mensen zien wat de bedoeling is. Bijvoorbeeld op een bankje zitten en je benen om en om paar seconden omhoog doen. 

Laagdrempelig 

De oefeningen, bedacht door een fysiotherapeut, zijn laagdrempelig en daarmee vooral geschikt voor ouderen. "Maar we horen dat andere doelgroepen de routes ook gebruiken. Een wandelclub bijvoorbeeld, aan het einde van een wandeling om nog even wat extra aandacht aan andere spieren te besteden.

Hoewel Wijffels blij is dat zijn concept zon succes is (de volgende projecten staan ook alweer op stapel), hoopt hij stiekem dat de Kwiek Beweegroute over een aantal jaar niet meer nodig is. "Het zo mooi zijn dat mensen dan zelf weten wat ze allemaal kunnen doen met objecten in de openbare ruimte. Dat ze bijvoorbeeld op weg naar de supermarkt een of meerdere oefeningen vanuit zichzelf doen.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een schone investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?