Sportservice Overijssel lanceert senioren-beweegapp

27 juni 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Sportservice Overijssel lanceert senioren-beweegapp

Overijssel vergrijst. Naar verwachting is over 15 jaar een op de vier inwoners van de provincie boven de 65 jaar. Bewegen helpt mensen om gezonder oud te worden. Maar de oudere doelgroep is steeds minder in trek bij jonge sport- en beweegcoaches. Sportservice Overijssel ontwikkelde daarom de senioren-beweegapp, om het vakgebied aantrekkelijker te maken en beweegoefeningen toegankelijker. De app wordt na de zomer gelanceerd.

"Hij is bijna af. Alleen de homepage zijn we nog iets aan het aanpassen", zegt Arjan van der Velde van Sportservice Overijssel. Inmiddels staan er 100 activiteiten en oefeningen speciaal voor senioren in de app. Via een zoekscherm en een menu aan de zijkant kun je zoeken. "Bijvoorbeeld op een bepaalde oefening, doelgroep, en op welke materialen je beschikbaar hebt", vertelt Van der Velde. Vervolgens zie je een aantal geschikte oefeningen. In woord én beeld, want bij elke oefening zijn foto’s en filmpjes beschikbaar. "Ook krijg je bij elke oefening tips, bijvoorbeeld om de oefening wat zwaarder te maken."

De oefeningen zijn voor een deel zelf ontwikkeld door Sportservice Overijssel. Andere zijn aangeleverd door verschillende partijen, zoals docenten MBVO (meer bewegen voor ouderen), beweegcoaches in verzorgingstehuizen en leveranciers van spelmateriaal, maar ook door studenten die als stage-opdracht mee hebben gewerkt aan de app.


De app is bedoeld voor mensen die met ouderen werken, bijvoorbeeld buurtsportcoaches,  welzijnswerkers, activiteitenbegeleiders en fysiotherapeuten. Maar ook mantelzorgers kunnen er gebruik van maken. Van der Velde: "Wij verzorgen nascholingen voor trainers die met ouderen werken. We merken dat de belangstelling voor de doelgroep afneemt. De huidige generatie wordt zelf ook ouder en gaat zo langzamerhand met pensioen. En de doelgroep is onder jongeren minder populair. We hopen dat deze tool het voor jongere mensen makkelijker een aantrekkelijker maakt om met senioren te gaan werken."


Tussenvormen

Daarnaast speelt er nog een andere ontwikkeling. Steeds meer bejaardenhuizen verdwijnen. Alleen mensen die echt niet meer zelfstandig kunnen wonen, bijvoorbeeld door zware dementie, komen nog in aanmerking voor een plaats in een verzorgingshuis. "Mensen blijven langer thuis wonen en je ziet tussenvormen ontstaan. Bijvoorbeeld kleinschalige woongroepen met tien ouderen. Daar is dan één verpleger en verder worden de mensen begeleid door mantelzorgers. Ook hen willen we stimuleren om te bewegen met de ouderen, ook al hebben ze geen sportachtergrond. In de app staan dus ook oefeningen die je aan tafel tijdens het koffiedrinken kunt doen. Met de app willen het bewegen in het dagelijks leven stimuleren."


De app wordt tijdens de bijeenkomst ‘Senioren HAPPY in beweging’ (http://www.sportserviceoverijssel.nl/sport_beweegprojecten/senioren_happy_in_beweging)  op 14 september gelanceerd. Daarna komt hij beschikbaar voor alle mensen die met ouderen werken in heel Nederland. Voor de uitgebreide versie komt er een abonnement van een paar euro per maand.


Foto: Flickr


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal
18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren