Nijha laat ouderen meer bewegen met moderne koffiemolen

12 juli 2017 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
Nijha laat ouderen meer bewegen met moderne koffiemolen
Een koffiemolen, een jukebox, een kop van jut en een draaiorgel. Met deze hulpmiddelen wil Nijha, ontwerper en inrichter van beweegruimtes, ouderen stimuleren om meer te bewegen. Om nieuwe, ‘human powered’, versies van deze apparaten te ontwikkelen, won het bedrijf onlangs 180.000 euro aan subsidie van het ministerie van VWS. "De prototypes moeten eind dit jaar klaar zijn. De complete productenlijn in februari volgend jaar", zegt Erik Spiegelenberg van Nijha.

Nijha is een van de vier winnaars van de Small Business Innovation Research (SBIR) competitie die VWS eind vorig jaar uitschreef. De vraag was simpel: 'Kom met een goed idee om kwetsbare groepen duurzaam aan het sporten of bewegen te krijgen.' Uit zestig inzendingen werden begin dit jaar negen bedrijven en organisaties gekozen die hun idee verder mochten uitwerken en een haalbaarheidsonderzoek doen. Daarvoor kregen ze 20.000 euro. Spiegelenberg: "Het is de bedoeling dat de producten uiteindelijk te vermarkten zijn. Daarom hebben wij een kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan onder ouderen en professionals in de ouderenzorg. De reacties waren enthousiast en we hebben inzicht gekregen in de wensen en kansen voor de te ontwikkelen producten."

Zaklamp

Nijha wil vier zogenaamde innovatieve ‘human powered’ producten ontwikkelen om mensen in zorg- en verpleeginstellingen te activeren en meer te laten bewegen. "Human powered betekent dat er mankracht voor nodig is om de apparaten te laten werken. Denk aan de knijpkat van vroeger. In die zaklamp moest je knijpen om hem aan de praat te krijgen", legt Spiegelenberg uit. 

Na de tweede ronde kregen vier partijen 180.000 euro om hun product(en) ook echt te gaan ontwikkelen, maken en vermarkten. Een daarvan is Nijha. Ook de Gelderse Sportfederatie behoort tot de winnaars.
Nijha gaat de komende maanden aan de slag met een koffiemolen, een jukebox, een kop van jut en een draaiorgel. Spiegelenberg: "We wilden producten die ouderen herkennen van vroeger." De koffiemolen, bedoeld om dementerende ouderen aan het bewegen te krijgen, maalt geen echte koffie. "We kwamen erachter dat verpleeghuizen niet zitten te wachten op elke dag 20 kilo aan gemalen koffie", zegt hij lachend. Het nog te ontwikkelen apparaat krijgt wel een draaimechanisme. Als je daar aan draait, komt het geluid van de oude koffiemolen en de geur van versgemalen koffie uit de machine. "We zijn samen met onze partner, Playmetic, aan het kijken hoe we kunnen variëren in bijvoorbeeld weerstand, hoeveelheid geur en welk geluid, zodat de effecten optimaal zijn. En bij de jukebox en het draaiorgel komt een wisselend aanbod van muziek. Het moet namelijk wel verrassend blijven, want we willen mensen blijvend in beweging krijgen."

Haalbaarheidsonderzoek 

Naast de koffiemolen gaan de twee bedrijven de komende maanden met de andere drie apparaten aan de slag. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe: je moet er energie in stoppen voor ze iets doen. De bewegingen lijken wellicht klein (hoewel het draaiorgel bijvoorbeeld een wiel krijgt met verschillende draaigrepen zodat de beweging groter en kleiner kan worden gemaakt), voor ouderen kan dat beetje beweging veel betekenen. "Ook omdat de mensen eerst in beweging moeten komen om bij de activiteit te komen, een extra stukje lopen bijvoorbeeld. En wellicht gaan mensen wel dansen op een liedje dat uit de jukebox komt", zegt Spiegelenberg.

Als de producten klaar zijn, wordt het voor instellingen mogelijk om ze te kopen, leasen of huren. "Al deze constructies kwamen uit ons haalbaarheidsonderzoek naar voren. Bovendien hebben de apparaten geen netsnoer nodig en zijn ze eenvoudig  verplaatsbaar, zodat ze tussen verschillende locaties van instellingen kunnen worden gerouleerd."

Meer informatie: expertisecentrum@nijha.nl


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels