MOOFIE: interactieve beweegstok een van de winnaars van VWS-competitie

19 september 2017 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
MOOFIE: interactieve beweegstok een van de winnaars van VWS-competitie
Een simpel en vooral niet te duur apparaat waarmee ouderen en mensen met een beperking gestimuleerd worden om te bewegen. Dat wilde Sanne MariŽn graag ontwikkelen. Met haar bedrijf Fittebedrijven.nl is ze inmiddels een heel eind op weg met de interactieve beweegstok. Ze hoopt met het geld van de SBIR-competitie (Small Business Innovation Research) van het ministerie van VWS de laatste stap te kunnen zetten. 

Fittebedrijven.nl is een van de vijf winnaars van de competitie die bedrijven uitdaagde innovatieve sport- en beweegproducten te ontwikkelen voor kwetsbare doelgroepen. Andere winnaars zijn Nijha, de Gelderse Sportfederatie, 2M Engeneering en Natuur voor Mensen. 

"De zorg verandert", zegt MariŽn. "Vanuit de markt is steeds meer vraag naar dingen die mensen zelf kunnen gebruiken, zonder dat ze hulp van het personeel van verzorgingshuizen nodig hebben." MariŽn ontwikkelt en levert al jaren beweegtoestellen voor buiten. De beweegtuinen, vaak bij verzorgingshuizen, zijn succesvol, maar bewoners zijn vaak afhankelijk van anderen om ze te kunnen gebruiken. "Niet iedereen kan alleen naar buiten. Of zelf op de toestellen klimmen. Er is behoefte aan simpele apparaten, die makkelijk gebruikt kunnen worden. Ook binnen. En ze moeten niet te duur zijn. Veel toestellen kosten al snel een paar duizend euro. Wij mikken op een paar honderd."

Deuntje van vroeger

Anderhalf jaar is het bedrijf van MariŽn al bezig met de ontwikkeling van de beweegstok MOOFIE. Het is een stok van zoín 80 centimeter lang met touch- en beweegsensoren, die mensen op een leuke manier beweegopdrachten geeft door middel van een stem. MariŽn: "Hij bestaat uit verschillende vlakken, die kunnen oplichten. De stok zegt bijvoorbeeld Ďhou mij vast op de vlakken die licht geven en til me vijf keer boven je hoofdí. Of Ďga bewegen tot de muziek stoptí en dan klinkt er een deuntje van vroeger dat mensen herkennen."

Het is de bedoeling dat de stokken bijvoorbeeld in de huiskamer van een verzorgingshuis staan en bewoners ze kunnen pakken wanneer ze daar zin in hebben.

MariŽn werkt samen met twee fysiotherapeuten. De een werkt in een verzorgingshuis, de ander komt bij mensen thuis. "Ook voor thuis moet dit een goed apparaat worden." Fysiotherapeuten kunnen via een applicatie zelf oefeningen in de stok zetten voor hun cliŽnten. Zo ontstaat er, naast de standaard oefeningen, een programma op maat. Ook werkt MariŽn samen  met een woon-zorgcomplex voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor hen moet de beweegstok een gebruiksvriendelijk beweegapparaat worden. 

Simpele bediening

Inmiddels werkt de software. De grootste uitdaging is nu de touch-werking. "De stok werkt zoals we willen. Maar op het moment dat we hem in de buis schuiven die eromheen moet, dan krijgen we te veel foutmeldingen van het touch-systeem. We zijn nu druk bezig met de technische ontwikkeling daarvan, want daar valt of staat het product wel mee. Het liefst wil ik een stok zonder knopjes met een simpele bediening met aanraking. Daar kun je veel meer leuke dingen mee doen. Het moet vooral leuk zijn. Want wanneer beweeg je? Als je het leuk vindt. Niet als het een verplichting wordt."

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image