MOOFIE: interactieve beweegstok een van de winnaars van VWS-competitie

19 september 2017 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
MOOFIE: interactieve beweegstok een van de winnaars van VWS-competitie
Een simpel en vooral niet te duur apparaat waarmee ouderen en mensen met een beperking gestimuleerd worden om te bewegen. Dat wilde Sanne MariŽn graag ontwikkelen. Met haar bedrijf Fittebedrijven.nl is ze inmiddels een heel eind op weg met de interactieve beweegstok. Ze hoopt met het geld van de SBIR-competitie (Small Business Innovation Research) van het ministerie van VWS de laatste stap te kunnen zetten. 

Fittebedrijven.nl is een van de vijf winnaars van de competitie die bedrijven uitdaagde innovatieve sport- en beweegproducten te ontwikkelen voor kwetsbare doelgroepen. Andere winnaars zijn Nijha, de Gelderse Sportfederatie, 2M Engeneering en Natuur voor Mensen. 

"De zorg verandert", zegt MariŽn. "Vanuit de markt is steeds meer vraag naar dingen die mensen zelf kunnen gebruiken, zonder dat ze hulp van het personeel van verzorgingshuizen nodig hebben." MariŽn ontwikkelt en levert al jaren beweegtoestellen voor buiten. De beweegtuinen, vaak bij verzorgingshuizen, zijn succesvol, maar bewoners zijn vaak afhankelijk van anderen om ze te kunnen gebruiken. "Niet iedereen kan alleen naar buiten. Of zelf op de toestellen klimmen. Er is behoefte aan simpele apparaten, die makkelijk gebruikt kunnen worden. Ook binnen. En ze moeten niet te duur zijn. Veel toestellen kosten al snel een paar duizend euro. Wij mikken op een paar honderd."

Deuntje van vroeger

Anderhalf jaar is het bedrijf van MariŽn al bezig met de ontwikkeling van de beweegstok MOOFIE. Het is een stok van zoín 80 centimeter lang met touch- en beweegsensoren, die mensen op een leuke manier beweegopdrachten geeft door middel van een stem. MariŽn: "Hij bestaat uit verschillende vlakken, die kunnen oplichten. De stok zegt bijvoorbeeld Ďhou mij vast op de vlakken die licht geven en til me vijf keer boven je hoofdí. Of Ďga bewegen tot de muziek stoptí en dan klinkt er een deuntje van vroeger dat mensen herkennen."

Het is de bedoeling dat de stokken bijvoorbeeld in de huiskamer van een verzorgingshuis staan en bewoners ze kunnen pakken wanneer ze daar zin in hebben.

MariŽn werkt samen met twee fysiotherapeuten. De een werkt in een verzorgingshuis, de ander komt bij mensen thuis. "Ook voor thuis moet dit een goed apparaat worden." Fysiotherapeuten kunnen via een applicatie zelf oefeningen in de stok zetten voor hun cliŽnten. Zo ontstaat er, naast de standaard oefeningen, een programma op maat. Ook werkt MariŽn samen  met een woon-zorgcomplex voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor hen moet de beweegstok een gebruiksvriendelijk beweegapparaat worden. 

Simpele bediening

Inmiddels werkt de software. De grootste uitdaging is nu de touch-werking. "De stok werkt zoals we willen. Maar op het moment dat we hem in de buis schuiven die eromheen moet, dan krijgen we te veel foutmeldingen van het touch-systeem. We zijn nu druk bezig met de technische ontwikkeling daarvan, want daar valt of staat het product wel mee. Het liefst wil ik een stok zonder knopjes met een simpele bediening met aanraking. Daar kun je veel meer leuke dingen mee doen. Het moet vooral leuk zijn. Want wanneer beweeg je? Als je het leuk vindt. Niet als het een verplichting wordt."

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

22 februari 2018
De verschillen achter de komma in de sport
Pijl
Afgelopen maandag eindigden de bobsleeduoís van Duitsland en Canada op dezelfde eindtijd n...
22 februari 2018 // Buitenland
22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh ohÖ stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren