Dementie in Beweging: laagdrempelig beweegprogramma voor mensen met dementie

31 juli 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Dementie in Beweging: laagdrempelig beweegprogramma voor mensen met dementie
De Fitbit geeft aan als je al een uur niet hebt bewogen en spoort je aan om even de benen te strekken. Heb je dat gedaan, dan krijg je een beloning in de vorm van applaus of een muziekje.
Het aantal  mensen met een vorm van dementie in ons land zal de komende jaren groeien vanwege onder andere de vergrijzing. Beweging kan het welbevinden van mensen met dementie vergroten. Maar zo eenvoudig is dat niet. Mensen met dementie  bewegen bijvoorbeeld (nog) minder dan andere mensen. Daar wil de Gelderse Sport Federatie (GSF) wat aan veranderen met het  beweegprogramma Dementie in Beweging. Onlangs won Dementie in Beweging een competitie die uitgeschreven was door het ministerie van VWS. Daarmee wordt het programma verder ontwikkeld. 

Dementie in Beweging is een van de vijf winnaars van de Small Business Innovation Research (SBIR) competitie die VWS eind vorig jaar uitschreef. De vraag was simpel: ‘Kom met een goed idee om kwetsbare groepen duurzaam aan het sporten of bewegen te krijgen.’ Uit zestig inzendingen werden begin dit jaar acht  bedrijven en organisaties gekozen die hun idee verder mochten uitwerken om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Daarvoor kregen ze 20.000 euro. "Daarmee hebben we onderzoek gedaan onder onder andere 2000 zorgprofessionals en mantelzorgers en hebben wij met diverse partijen uit het veld gesproken zoals universiteiten, hogescholen, zorginstellingen en gemeenten. De slotsom was dat er zeker potentie is voor en vraag naar een laagdrempelig beweegprogramma voor mensen met dementie (zoals wij die voor ogen hebben)”, zeggen de bedenkers Ronald van Tol en Karlijn van Beest van de GSF. 

Domotica en wearables

Ook VWS vond dat Dementie in Beweging voldoende potentie heeft. De GSF krijgt daardoor nu het gevraagde budget om het product verder te ontwikkelen. Momenteel wordt gewerkt aan een app en website. Mantelzorgers in de thuissituatie en zorgverleners in instellingen kunnen die gebruiken. In de app, voor tablet, telefoon en bijvoorbeeld ook een groot scherm in de eetzaal van een verzorgingshuis, komen bijvoorbeeld allerlei specifieke en gerichte oefeningen en activiteiten. "Met 120 zorgprofessionals en mantelzorgers uit de eerste groep en een expertteam op het gebied van bewegen gaan we oefeningen ontwikkelen. Ook gaan we kijken wat er al bestaat aan oefeningen en techniek en geïntegreerd kan worden", zegt Van Tol. 

Het is de bedoeling dat de app zowel thuis als in een instelling gebruikt kan worden. Een interessante technische toepassing die er ook zal komen noemt Van Tol de leefstijlmonitoring met mogelijkheden om domotica en wearables aan te sluiten zoals bijvoorbeeld de Fitbit. De Fitbit geeft aan als je al een uur niet hebt bewogen en spoort je aan om even de benen te strekken. Heb je dat gedaan, dan krijg je een beloning in de vorm van applaus of een muziekje. "Zoiets zou voor sommige mensen met dementie heel geschikt kunnen zijn. Zeker als een mantelzorger op afstand inzicht krijgt in de bewegingen. Overigens is het zo dat naast het functionele ook het leuke en plezier voorop moeten staan!"

De app moet mantelzorgers en mensen in zorginstellingen ontlasten. Die hebben niet altijd tijd om een stukje te gaan wandelen bijvoorbeeld. "Het is de bedoeling dat mensen met dementie met behulp van de app en eventueel wearables meer zelf in staat zijn te bewegen."

Testlocaties 

Daarnaast komt er een functie voor de naaste omgeving en bezoekers. Van Tol: "Die kunnen veel bijdragen aan de beweging van mensen met dementie. Tegelijkertijd kan een gezamenlijke activiteit zorgen voor plezier samen."

De app moet laagdrempelig en eenvoudig in gebruik zijn, voor de mensen met dementie  en diens omgeving. "En hij moet per persoon op maat zijn. Iemand met beginnende dementie heeft heel andere behoeftes en mogelijkheden dan iemand in een ver stadium. Het programma moet voortdurend kunnen worden aangepast." 

Als het prototype klaar is, wordt de app op verschillende testlocaties in de praktijk (thuis en in zorginstellingen) uitgeprobeerd. In februari volgend jaar moet de app af zijn.

Foto: Flickr

Laatste nieuws

23 november 2017
De internationale sportweek van S&S: Gezonde voeding centraal op Spotlight Night
Pijl
De Sacramento Kings zijn het basketballseizoen niet goed begonnen als hekkensluiter van de...
23 november 2017 // Buitenland
22 november 2017
De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal
Pijl
Afgelopen week begon in New York de strafzaak rond wereldwijde corruptie bij de internatio...
22 november 2017 // Voetbal
21 november 2017
Wat gaat de verruiming van de btw-vrijstelling betekenen voor de sport?
Pijl
Begin deze maand werd bekend dat het kabinet het Sportbesluit gaat aanpassen. De btw-vrijs...
21 november 2017 // Overheid

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, Jeugdsportfonds en Rugby Nederland
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Steenkolengels, no more!