BeweegSamen helpt ouderen in Zwolle weer te sporten met behulp van een maatje

25 augustus 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
BeweegSamen helpt ouderen in Zwolle weer te sporten met behulp van een maatje
Zwemmen, wandelen, badmintonnen, als het maar met bewegen te maken heeft. Sinds een paar jaar heeft Zwolle het project BeweegSamen. Iedereen die graag wil sporten maar dat niet alleen kan, kan zich aanmelden voor de zoektocht naar een maatje. "Inmiddels hebben we 60 maatjes aan elkaar gekoppeld", zegt Martijn Walgien van WIJZ, de welzijnsorganisatie in Zwolle.

Walgien is buurtsportcoach en nauw betrokken bij BeweegSamen. Hij voert kennismakingsgesprekken met iedereen die zich aanmeldt, zowel de deelnemers als de vrijwilligers. "Als iemand zich bij ons meldt en zegt: ik zou graag willen fietsen, maar zelfstandig lukt dat niet meer, dan begint mijn werk."

Hulpvragen

Tijdens een kennismakingsgesprek vraagt Walgien naar de beweegredenen van de persoon, zijn of haar wensen en sociale situatie. "Aan de hand daarvan maken we een vacature voor een maatje", vertelt hij. De vacature komt op de site van SamenZwolle. Hierop worden allerlei oproepen en hulpvragen geplaatst. "Elke Zwollenaar kan reageren op de vacature. Dat systeem werkt erg goed", zegt Walgien.

Ook met de aangemelde vrijwilliger voert de buurtsportcoach een gesprek. Daarna volgt een gezamenlijke kennismaking om te kijken of er een klik is. "Dan plannen we het eerste beweegmoment in. Na de eerste keer heb ik met allebei contact om te vragen hoe het bevallen is. Na een maand spreek ik ze weer en vervolgens weer na zes tot acht weken en nog een keer na zes tot acht weken." Dat contact is belangrijk, zegt Walgien. "Zo kunnen we samenwerking monitoren. Als er iets niet goed gaat, dan zijn we er snel bij."

Aanmelden

Het zijn veelal ouderen die op zoek zijn naar een beweegmaatje. Vaak worden zij aangemeld via de huisarts, thuiszorg of fysiotherapeut. Walgien en zijn collega’s bij WIJZ hebben veel contact met het zorgnetwerk om de ouderen heen. Hij vertelt dan altijd over het project. "We gaan vaak op gesprek om de relatie warm te houden. Dit netwerk is belangrijk voor een project als BeweegSamen. Soms heeft iemand een zetje nodig om weer te gaan sporten of bewegen. De zorgprofessional kan dat zetje geven. Mensen kunnen zichzelf natuurlijk ook aanmelden."

Vaak worden deelnemers op het gezondheidsaspect van meer bewegen gewezen door de zorgverlener. Toch is dat niet waarom veel deelnemers blijven sporten via BeweegSamen. "Het sociale aspect is voor hen het belangrijkst", zegt Walgien. Dat goede contact begint al bij de eerste kennismaking met het maatje. Walgien zorgt altijd voor een kopje koffie of thee en een leuk gesprek.  "Zo komt het contact goed op gang. Ik blijf ook betrokken bij de maatjes en blijf informeren naar het sociale aspect."

Sociaal netwerk

Bewegen is een middel, zegt Walgien, vaak geen doel op zich. "De beweging en het sociale aspect zorgen er samen voor dat deelnemers beter in hun vel gaan zitten." Dat is belangrijk, want ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Ook vanwege de bezuinigingen op verzorgingshuizen. Bewegen helpt de mensen om fit te blijven. "Als je ouder wordt, worden je spieren steeds minder sterk. In beweging blijven helpt om het thuis te kunnen redden. Daarnaast is het belangrijk dat mensen een sociaal netwerk hebben. Via BeweegSamen leren ze weer nieuwe mensen kennen."

Er zijn zelfs hechte vriendschappen ontstaan uit de maatjes, weet Walgien. "We hadden twee fietsmaatjes. Dat zijn echte vriendinnen geworden. De deelneemster is inmiddels zelfs zelf vrijwilliger geworden. Ze draagt nu ook weer bij aan BeweegSamen. Dat is hartstikke mooi."

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

22 februari 2018
De verschillen achter de komma in de sport
Pijl
Afgelopen maandag eindigden de bobsleeduo’s van Duitsland en Canada op dezelfde eindtijd n...
22 februari 2018 // Buitenland
22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren