Beweegcoach als spil in lokaal netwerk

3 augustus 2017 // Wetenschap // Door: Tessa de Wekker
Beweegcoach als spil in lokaal netwerk
31 deelnemers doen voorlopig mee aan het programma Beweegcoach+ in de Groningse kernen Ter Apel, Blijham en Scheemda. "We mikken op 50 in oktober”, zegt Leonie Krops, promotie-onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde in het UMC Groningen en initiatiefnemer van het programma.

Beweegcoach+ is bedoeld voor chronisch zieken en mensen met een lichamelijke beperking. Die sporten en bewegen minder dan gezonde mensen. En dat terwijl beweging juist voor hen veel gezondheidswinst kan opleveren en bovendien belangrijk is voor de sociale contacten. Krops: "Er zijn veel drempels voor deze mensen. Vaak is afstand een grote barričre. Zeker hier in Groningen. Als een activiteit 15 kilometer verderop wordt georganiseerd, dan is dat voor veel mensen niet één-twee-drie te bereiken. Ze zijn afhankelijk van een taxi of een familielid."

Ook geld speelt een beperkende rol. "Een groot deel van onze deelnemers werkt niet omdat ze zijn afgekeurd. Dus vaak is er niet veel geld over om te sporten. Daarnaast is sporten voor deze mensen duurder. Ik kan een paar hardloopschoenen kopen en beginnen. Zij hebben speciale protheses nodig, of moeten sporten onder professionele begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Dat is niet goedkoop."

Netwerk creëren

Ten derde weet een groot deel van de doelgroep niet hoe ze het meer sporten en bewegen moeten aanpakken. Speciale zwemuren of aangepast sporten bij een vereniging: vaak is het wel beschikbaar, maar weet men het niet. Of men durft de stap niet te nemen. "We hebben gemerkt dat een groot deel van de doelgroep niet wordt bereikt met bestaande beweegprogramma’s. Die zijn bijvoorbeeld gericht op kinderen in het speciaal onderwijs. Of op mensen die in een revalidatiecentrum werken aan hun herstel. Maar lang niet iedereen komt daar. Bovendien zijn mensen vaak huiverig om te beginnen met sporten. Ze zijn bang dat ze meer kapot maken dan dat het sporten goed voor ze is.”

Beweegcoach+ probeert al deze obstakels te tackelen. In Ter Apel, Blijham en Scheemda heeft Krops samen met de gemeenten en beweegcoaches Taco de Jong en Ineke Raukema bijeenkomsten georganiseerd voor huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, WMO-consulenten, sociaal werkers en sportverenigingen. "Hiertussen willen we een netwerk creëren", zegt Krops. "Veel van deze zorg- en welzijnsprofessionals komen al bij de mensen thuis. Ze kennen de doelgroep en kunnen het thema met hen bespreken. We hebben het programma uitgelegd en het belang van goede samenwerking tussen sport, welzijn en zorg aangekaart. De bijeenkomsten waren heel goed. Taco en Ineke zijn nu de spil van deze lokale netwerken. De lijntjes zijn kort."

Mensen koppelen

De medewerkers kunnen een cliënt aanmelden voor Beweegcoach+. Maar door artikelen in lokale krantjes hebben ook mensen zichzelf aangemeld. Voordat iemand kan beginnen met het programma, is er telefonisch contact tussen de potentiële deelnemer en de beweegcoach. Dan volgt een intake bij de fysiotherapeut. "Die kijkt onder andere naar de belastbaarheid, balans, loopvaardigheid, kracht en bloeddruk. Een verslagje daarvan gaat naar de beweegcoach", zegt Krops.

Vervolgens bespreken deelnemer en beweegcoach de wensen en mogelijkheden. "Dat kan georganiseerde sport zijn. Taco of Ineke neemt dan contact op met de beweegaanbieder. In het geval van ongeorganiseerde sport probeert de beweegcoach mensen te koppelen. Zo hebben inmiddels twee deelnemers elkaar gevonden voor een wekelijks rondje fietsen op een duofiets", zegt Krops. 

Pilot

Daarnaast is een belangrijke pijler van Beweegcoach+ meer bewegen in het dagelijks leven. Alle deelnemers krijgen een Fitbit in bruikleen. Bij de meeste deelnemers stimuleert dit enorm. "Sommigen zijn echt fanatiek. Die liepen eerst 1000 stappen per dag, want in die orde van grootte moet je vaak denken, en proberen nu aan de 1500 of 2000 te komen. Maar andere mensen worden juist gestrest van dat ding. Dan gebruiken we hem niet. Zo individueel is het programma."

Voorlopig is Beweegcoach+, een samenwerking tussen het UMC Groningen, Huis voor de Sport Groningen en de gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde en Oldambt, waar de drie kernen onder vallen, een pilot. Krops doet onderzoek naar de effectiviteit van het programma en de duurzaamheid. Als de resultaten goed zijn, dan willen de gemeenten Beweegcoach+ uitbreiden.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

23 november 2017
De internationale sportweek van S&S: Gezonde voeding centraal op Spotlight Night
Pijl
De Sacramento Kings zijn het basketballseizoen niet goed begonnen als hekkensluiter van de...
23 november 2017 // Buitenland
22 november 2017
De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal
Pijl
Afgelopen week begon in New York de strafzaak rond wereldwijde corruptie bij de internatio...
22 november 2017 // Voetbal
21 november 2017
Wat gaat de verruiming van de btw-vrijstelling betekenen voor de sport?
Pijl
Begin deze maand werd bekend dat het kabinet het Sportbesluit gaat aanpassen. De btw-vrijs...
21 november 2017 // Overheid

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, Jeugdsportfonds en Rugby Nederland
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Steenkolengels, no more!