Pionier RCL: ‘140 rookvrije clubs is slechts het begin’

6 september 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Pionier RCL: ‘140 rookvrije clubs is slechts het begin’
“Wij vinden dat roken en sport niet samen gaan. En we wilden het roken graag uit het zicht van kinderen houden.”
Bijna 140 sportclubs hebben hun terrein inmiddels rookvrij gemaakt. Vorig jaar waren dat er nog 60. Dat meldde de Hartstichting, een van de initiatiefnemers van Een Rookvrije Generatie, eind augustus. Bovendien sloten sportbonden KNVB, KNKV en KNHB zich aan het begin van het seizoen aan bij het initiatief. Zij gaan zich inzetten voor rookvrije sportterreinen. Heel goed, vindt Kees van der Burg. Hij is voorzitter van voetbalvereniging RCL, twee jaar geleden de eerste club in Nederland die haar terrein rookvrij wilde maken.

Sinds januari van dit jaar is de Leiderdorpse voetbalclub geheel rookvrij. Daarvoor was er nog één plekje op het terrein waar gerookt mocht worden. "Het was in het begin een hele stap", herinnert Van der Burg zich. "Het was best wel moeilijk. Zeker omdat we de eerste club waren. Er was weerstand vanuit een bepaalde kleine groep."

Toch wilde de club doorzetten. Van der Burg: "Wij vinden dat roken en sport niet samen gaan. En we wilden het roken graag uit het zicht van kinderen houden." De advocaat van Bos Van der Burg advocaten in Zoetermeer kwam op het idee toen hij met zijn gezin op vakantie was in de Verenigde Staten. "We waren op een sportveld en daar zag ik overal bordjes met ‘Please don’t smoke here’ hangen. Dat vond ik een goed idee."

Gefaseerd ingevoerd

Eenmaal thuis besprak hij het met de rest van het bestuur. Het bestuur was positief, al werd er wel weerstand verwacht. "We hebben eerst contact gezocht met de Hartstichting. We wilden een goede partner achter ons hebben.  Daarna hebben we het plan aan de leden voorgelegd en daarbij goed uitgelegd waarom we RCL rookvrij wilden hebben. Communicatie is essentieel. Zomaar iets verbieden is geen goed idee. We hebben het verbod daarom gefaseerd ingevoerd, met tot januari 2017 nog een beschutte plek - uit het zicht van kinderen - waar mensen konden roken."

Inmiddels is iedereen op de club gewend aan het algehele rookverbod. De reacties zijn over het algemeen positief. Zeker van ouders van jeugdleden. Maar ook van verstokte rokers, zegt Van der Burg. "Een man zei laatst tegen me: goed dat jullie dit doen. Zo kunnen we voorkomen dat kinderen ook verstokte rokers worden zoals ik. Ook zeggen mensen dat het verbod ze helpt bij het stoppen of minder roken."
Een enkele keer steekt iemand nog wel eens een sigaret op. Ik heb slechts één keer meegemaakt sinds januari dat iemand boos werd
Een enkele keer steekt iemand nog wel eens een sigaret op. "Dat zijn gasten, die - ondanks de goed zichtbare instructieborden -  ‘niet weten dat er niet gerookt mag worden’. Als je ze erop aanspreekt en uitlegt waarom wij niet willen dat er gerookt wordt, dan is er over het algemeen veel begrip voor en gaat de sigaret uit. Ik heb slechts één keer meegemaakt sinds januari dat iemand boos werd. Dat was iemand die mee was met de ploeg die tegen ons eerste moest spelen. Hij vond het rookverbod niet gastvrij. Ik heb toen gezegd dat een gast zich naar de regels van de gastheer hoort te gedragen. Maar die man was niet voor rede vatbaar en bleef demonstratief voor de hoofdtribune staan met zijn sigaret. Gelukkig hielp ons eerste toen een handje. Binnen tien minuten stonden we 4-0 voor en droop die man af."

Meer jeugdleden door rookverbod

Het is de enige keer dat Van der Burg problemen heeft ervaren. Voor de rest is hij louter positief over het besluit dat twee jaar geleden werd genomen. "We waren bang dat dit ons misschien een enkel lid zou kosten, maar het tegenovergestelde is gebeurd. We hebben er juist meer jeugdleden door gekregen. Ook hebben we er meer sponsors door gekregen. Sponsors kijken goed aan welke partij ze hun naam verbinden. Maatschappelijk verantwoord je sportvereniging runnen biedt dan voordelen, zeker in combinatie met ons partnerschap met de Hartstichting."

Van der Burg merkt dat in twee jaar tijd veel veranderd is. "De maatschappelijke discussie over roken in het bijzijn van kinderen, op speelplekken en sportclubs komt goed op gang. In het begin stonden we alleen, nu is een rookverbod op een sportclub al veel meer gewoon. RCL heeft de Rookvrije Generatie Award 2016 gewonnen; ook een mooie stimulans om door te gaan. Mensen accepteren het makkelijker dan twee jaar geleden. Zeker nu grote sportbonden zich ook gaan inzetten voor rookvrije sportvelden. Ik verwacht dat dit slechts het begin is en dat veel meer bonden en verenigingen zullen volgen."


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap
7 juli 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
7 juli 2018 // Bonden
6 juli 2018
Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties
Pijl
Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France...
6 juli 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels