One Mile A Day zet Vlaamse (en Nederlandse) jeugd in beweging

12 april 2017 // Overheid // Door: Jeroen Dejonckere
One Mile A Day zet Vlaamse (en Nederlandse) jeugd in beweging
Het belangrijkste is dat elke leerling op eigen tempo en naargelang de eigen kwaliteiten eventjes actief beweegt tussen al het stilzitten door.

140.000 lopende leerlingen, 700 deelnemende basisscholen. Het initiatief One Mile A Day was in 2016 de sporthype in het Vlaamse basisonderwijs. CEO Bob Verbeeck van initiatiefnemer Golazo noemde de actie het paradepaardje van zijn bedrijf, belangrijker dan de aanwezigheid van Peter Sagan op eender welke van zijn wielerwedstrijden. Waar komt het succes vandaan en hoe ziet de toekomst er uit?

Missing link

Sport in het onderwijs, het is al decennialang een struikelblok voor beleidsmakers die kwalitatieve scholing willen aanbieden én tegelijkertijd kinderen de nodige bewegingstijd willen gunnen. Vandaag de dag sport amper 2,4 procent van de Vlaamse jongeren één uur per dag. Golazo lijkt echter de missing link gevonden te hebben. Het sportmarketingbedrijf zet ieder jaar 1,2 miljoen mensen aan het sporten en is ook de organisatie achter enkele grote wielerwedstrijden: de BinckBank Tour (opvolger van de Eneco Tour), de terug in leven geroepen Ronde van België en sinds dit jaar ook de Driedaagse De Panne. Golazo richt zijn pijlen echter op zowel topsport als breedtesport. Mensen aanzetten tot regelmatig bewegen en actief te sporten om zo bij te dragen aan een positieve samenleving, de voedingsbodem van alle projecten, zo verwoordt Project Manager Jan Delvaux van Golazo het.

Schotse oorsprong

In dit opzicht past het concept One Mile A Day perfect bij de evenementenorganisator uit Paal. Het breedtesportproject komt overgewaaid uit Schotland waar directrice Elaine Wyllie in 2012 een oplossing zocht voor de matige conditie van haar leerlingen. Ze introduceerde in de Highlands het concept van de Daily Mile. Simpel maar effectief zo bleek. In vijf jaar tijd is haar uitvinding onder de vleugels van chemieconcern INEOS verspreid over 2.500 scholen in vijftien landen. België is na Schotland en Engeland de flinkste leerling van de klas, met dank aan Golazo en zijn bewegingscentrum Energy Lab. Golazo zette zijn schouders onder het project op vraag van INEOS zelf en partner Delta Lloyd. 


71 procent van de kinderen die kampten met overgewicht, lieten na schooljaar al een lagere Body Mass Index optekenen.

Het verzekeringsbedrijf zocht een goed doel waarvoor het zich kon inzetten en klopte daarvoor aan bij Golazo. In samenwerking met Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) mikte de actie in eerste instantie op 50.000 deelnemers maar al snel bleek het initiatief populairder te zijn dan verwacht. Mede dankzij de steun van Olympisch kampioene Tia Hellebaut, wiens dochter in Tessenderlo als een van de eerste in Vlaanderen kon proeven van het concept, vonden honderden leerkrachten de weg naar de site www.onemileaday.be. Online kunnen ze een startpakket voor hun klas kunnen aanvragen. De meeste scholen kaderen hun actie in een overkoepelend gezondheidsbeleid: meer gezonde voeding, meer beweging en minder frisdrank. Sommige scholen hangen ook een beloningssysteem aan de dagelijkse routine. In BSGO! Hofkouter in Sint-Lievens-Houtem willen leerkrachten en leerlingen samen naar Madagaskar lopen. Als ze slagen in hun plan, kunnen de kinderen genieten van een extra sportdag. In de Geelse basisschool Kompas heeft de actie op gezondheidsvlak al meetbare vruchten afgeworpen: 71 procent van de kinderen die kampten met overgewicht, lieten na schooljaar al een lagere Body Mass Index optekenen. Paul Van den Bosch, jarenlang actief als coach van Sven Nys, werkt op dit moment samen met de KU Leuven aan een onderzoek om de grootschalige effecten van de actie voor de breedtesport te meten.

Laagdrempeligheid

Eén mijl, omgerekend zo’n 1,6 kilometer, per dag lopen is geen indrukwekkende afstand. De One mile is dan ook veeleer een symbolische marketingkeuze. Waar het Golazo en de deelnemende scholen echt om gaat, zijn de positieve neveneffecten van het kwartiertje bewegen: een verhoogde concentratie, een positieve groepssfeer. Bovendien plannen veel leerkrachten de dagelijkse portie sport niet enkel in tijdens de pauzes. Golazo zelf verdient nauwelijks een cent aan het concept. Zoals eerder gezegd, is One Mile A Day een liefdadigheidsproject om de Vlaamse jeugd aan het sporten te krijgen. Als ze zien dat hun leerlingen minder goed opletten of zich niet meer kunnen concentreren, haalt de klas even een frisse neus. De grote sterkte van het project is de laagdrempeligheid die afstraalt van het project volgens Jan Delvaux. Wie tijdens het kwartiertje in de buitenlucht niet in staat is om één mijl te lopen, heeft immers niet gefaald. Het belangrijkste is dat elke leerling op eigen tempo en naargelang de eigen kwaliteiten eventjes actief beweegt tussen al het stilzitten door. Voor de scholen zelf is het kwartiertje activiteit per dag een kleine kost. Lopen is immers de oer-sport bij uitstek: een stel benen, goede schoenen en een open ruimte zijn voldoende.


Het overweldigende succes van One Mile a Day heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en sportcoach Paul Van den Bosch aangezet tot de creatie van Zontijd, een verwijzing naar de 150 miljoen kilometer afstand die zon en aarde scheiden van elkaar. Alle lagere schoolkinderen in Vlaanderen moeten samenwerken om op het eind van volgend schooljaar die afstand samen te bereiken. Volgens Van den Bosch zeker geen onhaalbaar doel: "Als alle leerlingen honderd minuten per week extra bewegen op school, dan halen we de afstand tot de zon."

Erben Wennemars

In Nederland wordt het project in zijn oorspronkelijke gedaante als The Daily Mile georganiseerd door de organisatie Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en INEOS. Niettemin werkt Golazo, dat met onder andere de Marathon van Rotterdam ook voet aan de grond heeft in Nederland, nauw samen met beide spelers. Met schaatskampioen Erben Wennemars als uithangbord slagen ook steeds meer Nederlandse kinderen erin één mijl per dag te lopen. Een uitbreiding naar het secundair onderwijs is vooralsnog niet gepland. Volgens Jan Delvaux slaat het initiatief in het basisonderwijs aan omdat er maar met één contactpersoon moet gewerkt worden. Als de leerkracht zich voluit wil inzetten, kan hij of zij de klasgroep op sleeptouw nemen, iets wat in het middelbaar veel moeilijker is door de verscheidenheid aan leerkrachten. Wel richt Golazo zijn pijlen nu op Wallonië en Brussel waar reeds 85 scholen zijn mee gestapt in het project. Eerst volgt echter per provincie een slot-event om het succes en alle deelnemers in de bloemetjes te zetten, te beginnen op acht mei. Kortom, de Belgische jeugd is nog niet uitgelopen. Nu de Nederlandse nog.


Foto: YouTube


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal
18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren