Almere Kenniscentrum Talent helpt kind sportieve talenten te ontdekken

13 mei 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Almere Kenniscentrum Talent helpt kind sportieve talenten te ontdekken
Het AKT wil kinderen en jongeren helpen ontdekken waar hun sport- en beweegtalenten liggen.

Veel kinderen stoppen met hun sport als ze tussen 12 en 15 jaar zijn. Maar als je een sport beoefent die echt bij je past, dan is de uitval veel minder groot, blijkt uit onderzoek. Dat is een van de achterliggende gedachten achter het Almere Kenniscentrum Talent. Op 30 juni worden de trainingsruimtes van het AKT geopend. "Ik ben blij dat dat moment snel nadert", zegt René Peeters, wethouder jeugd, onderwijs en sport in Almere.


Het AKT is een expertisecentrum voor de ontwikkeling van sport- en beweegtalent. De afgelopen vijf jaar is het centrum in de stijgers gezet, letterlijk en figuurlijk. "We hebben eerst het ondergrondse wortelstelsel aangelegd", zegt Peeters. "We hebben scholen, sportverenigingen, de vijf RTC’s in Almere, coaches en vakleerkrachten bewegingsonderwijs bij elkaar gebracht. Samen willen we kinderen en jongeren helpen ontdekken waar hun sport- en beweegtalenten liggen. En daarna willen we deze verder ontwikkelen. Niet iedereen is een Dafne Schippers, en dat hoeft ook helemaal niet, Maar iedereen is wel ergens goed in. En als je ergens goed in bent, dan is de kans groter dat je er plezier in hebt en dat je deze sport blijft doen."


Een van de projecten die momenteel draait is een naschools programma waarin leerlingen met verschillende sporten kennis kunnen maken. Peeters: "Nu doen zo’n 600 kinderen daar aan mee. Na de zomervakantie starten we opnieuw met 900 kinderen." Ook de MQ Schooltest komt uit de koker van het AKT. Met deze test kunnen leerkrachten en sportcoaches de motorische vaardigheden van kinderen testen.


Met het AKT trainingscentrum krijgt het expertisecentrum ook een fysieke plek. Hier kunnen sportverenigingen, RTC’s en scholen op een veelzijdige manier werken aan beweegvaardigheid. Door veelzijdig te bewegen wordt je namelijk een (nog) betere beweger. Sportcoaches kunnen de MQ Schooltest in een van de ruimtes afnemen, net als docenten bewegingsonderwijs voor hun klas. "Het zou mooi zijn als we zoveel mogelijk kinderen kunnen testen. Niet elk kind komt automatisch in aanraking met sport. We willen graag ieder kind in beeld krijgen en als we weten welke sport bij hem of haar past, kunnen we samen met verenigingen ervoor zorgen dat het kind goed terecht komt."


"Maar misschien vind je roeien wél heel leuk als je het geprobeerd hebt. Zeker als blijkt dat je er goed in bent."

Maar wat nu als uit de test blijkt dat je aanleg hebt voor pak hem beet roeien, maar het veel leuker vindt om met een bal over een veld te rennen? "Dan is dat uiteraard ook goed. We gaan niets verplichten", zegt Peeters lachend. Dat gebeurde vroeger in het Oostblok en van die praktijken wil Almere ver weg blijven. "Maar misschien vind je roeien wél heel leuk als je het geprobeerd hebt. Zeker als blijkt dat je er goed in bent", zegt Peeters.


Breedtesport is een belangrijke pijler van het AKT, maar topsport wordt zeker niet vergeten. Het gaat om het en-en verhaal"" , zegt Peeters. "Met het AKT willen we ervoor zorgen dat er geen topsporttalent meer verloren gaat."


Dat wil NOC*NSF ook. Daarom houdt de sportkoepel elk jaar talentdagen. Op die dagen worden honderden kinderen en jongeren getest op hun fysieke aanleg voor een bepaalde soort sport. Op 12 november vindt de landelijke talentendag 2017 plaats, op Papendal én in Almere. "Daar zijn we trots op", zegt Peeters. "NOC*NSF is betrokken bij het AKT en enthousiast over ons initiatief."


Naast NOC*NSF is ook Kenniscentrum Sport een partner van het AKT. Met het Kenniscentrum wordt de monitoring en evaluatie gedaan. Ook Amsterdam Institute of Sport Science is betrokken bij het Almeerse centrum. De provincie Flevoland heeft de bouw van het centrum gefinancierd met 2 miljoen euro. De gemeente Almere is verantwoordelijk voor de verdere exploitatie. Peeters: "De continuïteit hebben we in de meerjarenbegroting gewaarborgd. We vinden het AKT belangrijk omdat het bijdraagt aan ons doel dat in 2022 meer mensen in Almere de beweegnorm halen."


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen