Met de app FIT HAPPENS verandert de stad in een groot sportterrein

16 augustus 2017 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
Met de app FIT HAPPENS verandert de stad in een groot sportterrein
Tijdens haar bootcamp lessen gebruikt Ploegmakers alles wat aanwezig is in de stad
Tijdens de Nationale Sportweek in september wordt de app FIT HAPPENS 010 officieel gelanceerd. Maar sinds een maand is de Rotterdamse applicatie met daarin meer dan 200 bootcamp- en fitnessoefeningen al te downloaden. Ontwikkelaar Marianne Ploegmakers is net terug van vakantie maar ze krijgt al veel enthousiaste reacties. "Met de app verandert de stad in een groot sport- en speelterrein", vertelt ze.

Een jaar geleden hoorde Ploegmakers, zelf personal trainer en bootcampinstructeur, dat ze een van de winnaars was van de eerste editie van Citylab010. Aan die competitie konden alle Rotterdammers met maatschappelijke en innovatieve ideeŽn voor de stad meedoen. Ze kreeg een startkapitaal en kon haar idee verder uitwerken. 

20 routes

Tijdens haar bootcamp-lessen gebruikt Ploegmakers alles wat aanwezig is in de stad, van bankjes en boomstammen tot schommels en trappen en nog veel meer om oefeningen te doen met haar groepen. "Je hebt niet veel nodig om te kunnen sporten. Alleen zijn mensen zich vaak niet bewust van de mogelijkheden in de buitenruimte."

In de FIT HAPPENS 010 app zijn deze mogelijkheden in beeld gebracht. Voor de app is de buitenruimte onderverdeeld in 20 verschillende objecten die gekoppeld zijn aan meer dan 200 oefeningen. Daardoor zijn bijna 600 combinaties ontstaan. In FIT HAPPENS 010 zijn 20 routes door heel Rotterdam uitgezet, over pleinen, door parken en straten.  Je kunt zoín route volgen, maar ook een aantal oefeningen in een park in de buurt uitzoeken. "Als je op dertig meter van een object komt, geeft de app een signaal. Dat werkt ook als je op de fiets zit. Maar je moet de app wel open hebben op dat moment", zegt Ploegmakers. 

Plannen

De Rotterdamse heeft al goede reacties ontvangen, ook van beleidsmakers uit andere gemeenten. Ze heeft dan ook plannen om voor meer steden zoín app te ontwikkelen. "Wat in Rotterdam kan, kan natuurlijk overal. Elke stad, en elk dorp, heeft attributen staan in de openlucht die je kunt gebruiken. Ik was de afgelopen weken in Noorwegen en Denemarken op vakantie. In Oslo en Kopenhagen heb ik toen ook een rondje gelopen om te kijken wat mogelijk is in die steden. Dat is heel veel."

Niet-Rotterdammers kunnen FIT HAPPENS 010 trouwens ook downloaden. De routes zijn dan weliswaar niet bruikbaar, maar de oefeningen wel. "Ik merk wel dat juist die vaste routes de drempel verlagen om te gaan sporten in de buitenlucht."

Als hardlopen

Bootcamp in een groep wordt steeds populairder, maar Ploegmakers verwacht dat ook individuen de openbare ruimte steeds meer als sportterrein gaan gebruiken. "Over tien jaar zul je veel meer mensen oefeningen zien doen in de stad. Dan is dat heel normaal. Net als hardlopen nu. Het is heerlijk om in de buitenlucht te sporten en je ziet de stad op een heel andere manier."

Ook dit jaar wordt de competitie Citylab010 weer in Rotterdam gehouden. De inschrijving is inmiddels gesloten. In september worden de winnaars van 2017 bekend. In totaal is 3,3 miljoen euro beschikbaar. Voor sport is 160.000 euro gereserveerd.

Meer informatie: www.citylab010.nl


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels