Vechtsportautoriteit moet verdeelde vechtsport reguleren en veiliger maken

3 mei 2017 // Bonden // NOC*NSF // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Vechtsportautoriteit moet verdeelde vechtsport reguleren en veiliger maken

Nederland is hartstikke succesvol in full contact vechtsporten als kickboksen en mixed martial arts (MMA). Vele wereldkampioenen heeft ons land inmiddels voortgebracht. Maar de vechtsportsector komt ook regelmatig in opspraak. Bij vechtsportgala’s loopt het uit de hand, en bij evenementen en sportscholen lopen boven- en onderwereld niet zelden in elkaar over. De nieuwe Vechtsportautoriteit heeft de taak de full contact vechtsporten te reguleren en veiliger te maken.


Vorige week is de Vechtsportautoriteit officieel van start gegaan met de aanstelling van een bestuur. Die bestaat uit Herbert Dekkers (manager Omgevingsdienst), Peter Kwint (Tweede Kamerlid SP), Bas Pijnenburg (arts), Marcel Scholtes (onderzoeker ministerie Veiligheid en Justitie) en Diederik van Omme (advocaat). "Dat zijn allemaal mensen met een hart voor de vechtsport’’, zegt Eric Lagendijk. Hij is samen met Hans van Egdom voorlopig manager van de Vechtsportautoriteit, totdat een nieuwe vacature vervuld is.

Meer toezicht

De Vechtsportautoriteit is ontstaan uit de stuurgroep Regulering full contact vechtsporten onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Het ministerie van VWS heeft deze stuurgroep gesubsidieerd, omdat men het belangrijk vond dat de full contact vechtsporten in Nederland beter geregeld gaan worden. Lagendijk: "De Vechtsportautoriteit is opgericht om toezicht op de sector te houden. Dat is nodig omdat je een vraagteken kunt zetten bij sommige organisatoren in de sector.”

 

NOC*NSF is betrokken geweest bij de oprichting van de Vechtsportautoriteit en is blij dat de stichting er nu is. "Het is jammer dat het nodig is, maar de sector is niet in staat gebleken zichzelf adequaat te organiseren en gezondheid in voldoende mate te garanderen te garanderen”, zeg Erik Lenselink van de sportkoepel. "Bij andere sporten worden uitwassen over het algemeen aangepakt als ze er zijn. Bij de full contact vechtsporten was dat lang niet zo.’’

Vergunningen en licenties

Als eerste zal de Vechtsportautoriteit richtlijnen opstellen waar organisatoren van evenementen zich aan moeten houden. "Daar is samenwerking met gemeenten voor nodig. Zij geven de vergunningen af. Het doel is dat organisatoren die zich niet aan de richtlijnen houden, geen vergunning krijgen’’, zegt Lagendijk.

 

Ook wordt er een licentiesysteem voor sporters, trainers en scheidsrechters opgezet. Hiermee moet de veiligheid van sporters en toeschouwers worden gegarandeerd. Er bestaan bijvoorbeeld nog steeds kickbokswedstrijden tussen kinderen zonder adequate (hoofd)bescherming. "Met een licentiesysteem kun je ervoor zorgen dat trainers goed worden opgeleid, zodat de waardevolle aspecten van de sport goed kunnen worden overgebracht. Want die zijn er ook. Er zijn genoeg voorbeelden van goede sportscholen die ervoor zorgen dat jongeren met behulp van de vechtsport op het goede pad blijven”, zegt Lenselink. 

Einde aan de verdeeldheid

De Vechtsportautoriteit is een onafhankelijke stichting die boven de partijen staat. En dat zijn er veel in de vechtsportsector. Waar andere sporten zijn georganiseerd in verenigingen en sportbonden, is dat bij de full contact vechtsporten niet het geval. De Federatie Oosterse Gevechtssporten is aangesloten bij NOC*NSF maar hier vallen bij lange na niet alle wedstrijden, gala’s, organisatoren en sportscholen onder. De Vechtsportautoriteit moet aan de verdeeldheid een einde maken, omdat in de toekomst iedereen binnen de full contact vechtsporten aan dezelfde richtlijnen moet voldoen.

 

Het is echter  niet de bedoeling dat de Vechtsportautoriteit leidt tot één sportbond. "Maar als dat gebeurt, zou dat wel een goede ontwikkeling zijn’’, vindt Lenselink. Lagendijk vindt die discussie echter nog een stap te ver en bovendien zinloos. "Dan moet je andere partijen gaan verbieden en dat kan niet zomaar. In Nederland kennen we vrijheid van vereniging. Het is aan de Vechtsportautoriteit de taak om goede standaarden te ontwikkelen waarmee we het kaf van het koren kunnen scheiden. Dat zal een kwestie zijn van de lange adem.”


Foto: Robert Lagendijk

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?