Play the Game: de show van Declan Hill

28 november 2017 // Evenementen // Door: Friso Schotanus
Play the Game: de show van Declan Hill
Onderzoeksjournalist Declan Hill (foto: Thomas Sndergaard/Play the Game)
Op de tweede dag van het Play the Game congres in Eindhoven was Declan Hill de man die de lakens opschudde door de discussie over misstanden in de sport op genspireerde wijze op scherp te zetten. De Canadese onderzoeksjournalist liet op beeldende wijze zien welke maffiapraktijken er spelen en hield de zaal een spiegel voor. "We zijn met zijn allen grenzeloos naef geweest."

Declan Hill verscheen op de tweede dag van het Play Game congres twee keer ten tonele, waarbij vooral de eerste sessie deed denken aan een tribunaal met vele aanklagers, maar zonder verdachten. De officieren van Justitie waren in dit geval journalisten en oud-bestuurders. De aantijgingen aan het adres van de afwezigen waren er niet minder sterk, verbijsterend of zelf hilarisch door. 

Er werd verhaald over de praktijken binnen het dopingovergoten gewichtheffen, waar de boetes naar aanleiding van dopingovertredingen ware money making machines zijn geworden. Ook grappig; de president van de internationale handbalfederatie Hassan Moustafa, sinds 2000 aan de macht, die landen als Papoea-Nieuw-Guinea en Tuvalu lid maakt van zijn federatie. Niet uit democratische overwegingen en al helemaal niet omdat dat daar serieus handbal gespeeld wordt, maar om zijn machtsbasis te vergroten.  Immers: ook hier geldt: one man one vote

We kunnen met zijn allen gezellig praten over ethiek enzo, maar weet dat dit de wereld is waar we mee te maken hebben.

De Argentijnse voetbaljournalist Ezequiel Fernndez Moores vertelde over de FIFA-trial, de grote rechtszaak die op dit momenteel loopt in Brooklyn, waar voetbalbazen uit Noord- Midden- en Zuid-Amerika in de beklaagdenbank staan. Verhalen over ontvoeringen, bedreigingen en zelfs moord zijn aan de orde van de dag. Hill daarover: "Its a mob trial".

Sicily on sterods

Declan Hill deed daar in zijn eigen verhaal nog een schepje bovenop, door te verhalen van de moord op een godfather van de Russische maffia, Aslan Usoyan (Grandpa Hassan), in 2013. Deze criminele strateeg, zo vertelde Hill, speelde een cruciale rol in het duistere matchfixing circuit, dat achter het officile sportprogramma schuilgaat. De moord vond plaats in het hart van Moskou, en Usoyan werd gedood met een kogel die alleen afkomstig kon zijn van een speciale eenheid van de Russische geheime dienst. Dat hij moest worden uitgeschakeld, tekent volgens Hill de verwevenheid tussen de boven- en onderwereld in Rusland het nieuwste boek van Hill gaat over deze nauwe banden. Daarbij vergeleek hij de regio waar de afgelopen Winterspelen plaatsvonden als Sicily on sterods. "Je kunt de invloed van de maffia in de Winterspelen moeilijk onderschatten." 

Hill, die in Eindhoven gedreven, energiek en inspirerend het woord voerde, houdt er van om de zaken scherp neer te zetten. "We kunnen met zijn allen gezellig praten over ethiek enzo, maar weet dat dit de wereld is waar we mee te maken hebben." 

Je kunt de invloed van de maffia in de Winterspelen moeilijk onderschatten.

Tijdens de tweede sessie, waarbij wel vertegenwoordigende zwaargewichten als Niels Nygaard (kersvers vicevoorzitter Europees Olympisch Comité) en Richard Pound (IOC) aanwezig waren, begon Hill opnieuw met vuurwerk, ditmaal met de moord op een Mexicaanse televisiebaas Adolfo Lagos van O Globo, die ruim een week geleden werd vermoord tijdens een fietstochtje. "Niemand mag zeggen dat de voetbalbazen die nu terecht staan in New York erachter zitten (de eerder genoemde FIFA-trial), maar Lagos wist veel van tv-deals en zijn dood komt een hoop mensen heel goed uit." 

Schijnbestrijding

Hill kaartte vervolgens het systeem van schijnbestrijding van het corruptieprobleem aan, waar de sportorganisaties zelf, maar ook gokkantoren, de hand in hebben. Hij vergelijkt dat met de tactieken van de tabaksindustrie, die zich enkele decennia geleden ook zogenaamd inzette om de tabaksverslaving te bestrijden. Om dit fenomeen te stoppen, deed Hill een oproep aan alle aanwezigen om k naar zichzelf te kijken, met de historie van de Play the Game-congressen in het achterhoofd. "Zijn we al die tijd niet grenzeloos naef geweest? Doen wij, bestuurders, onderzoekers, journalisten, er genoeg aan om de corruptie en misdaad in de sport te stoppen? Om te beginnen zou iedereen die zich met sport bemoeit, openheid moeten geven over financile belangen en transacties waar hij of zij  mee te maken krijgt." Alleen zo kan volgens Hill voorkomen worden dat nieuwe rookgordijnen worden opgetrokken.

Vergiftigd vlees

Het allerbelangrijkste wat moet gebeuren in de strijd tegen misstanden in de sport, zo stelt Hill, is onafhankelijk toezicht op de sportsector, zoals het WADA dat in de praktijk uitoefent. Nu is de sportwereld a meatplant, producing toxic sausages. We willen toch ook niet dat de vleessector zijn eigen vlees keurt? Dat laten we over aan onafhankelijke instanties. Maar de sportwereld laten we maar aanmodderen, en we zien waar dat toe leidt.

Alle aanklagers en onderzoekers in New York zijn vrouwen. Daar ligt ook de oplossing voor alle Amerikaanse bonden: gooi alle mannen eruit, laat een frisse wind waaien en vervang ze door vrouwen.

Aan de Argentijn Ezequil werd nog de vraag gesteld of hoe optimistisch hij is naar aanleiding van de FIFA-rechtszaak in New York. Hij ziet de zaken, gezien de grote commercile belangen, niet snel veranderen. Maar daar was Hill, die het vuurtje nog eenmaal (met een kwinkslag) opstookte, het he-le-maal niet mee eens. "Mijn goede collega en vriend ziet het verkeerd. Alle aanklagers en onderzoekers in New York zijn vrouwen. Daar ligt ook de oplossing voor alle Amerikaanse bonden: gooi alle mannen eruit, laat een frisse wind waaien en vervang ze door vrouwen."  

  • Friso
    Door: Friso Schotanus
    Redacteur Sport & Strategie
    Friso Schotanus is sinds de oprichting in 2007 betrokken bij Sport&Strategie. Hij is (co)auteur van diverse boeken op sportvakgebied en hoofdredacteur van Sport, Bestuur & Management, Centre Court en Lopend Vuur.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel Akkoord met ambitie (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren