De (on)gevoeligheid van Koen Verweij

31 oktober 2017 // Perstribune
De (on)gevoeligheid van Koen Verweij
De olympische schaatswinter is begonnen en we weten al een van de hoofdlijnen van de verhalen die de komende maanden verteld gaan worden: de Russische connectie van schaatser Koen Verweij. Moeten we het gewoon vinden dat deze Nederlandse, uiterst getalenteerde doch slordig levende topsporter zich aansluit bij een verdachte, straks mogelijk geschorste schaatsploeg uit het Oostblok? 

Kan hij straks, in januari, zomaar worden opgenomen in de Nederlandse olympische ploeg? Loopt de schone reputatie van Nederland, sinds 1972 (Aad van den Hoek, München, wielrennen) niet op olympisch dopinggebruik betrapt, een risico door Verweij te selecteren? Kan Ingrid Paul, zijn Nederlandse arts, zoveel zicht en grip op de schaatser houden dat zij haar medisch beroepsgeheim niet behoeft aan te spreken? 

Vragen, vragen, vragen. En dat allemaal omdat Koen Verweij, de nummer twee van de olympische 1.500 meter van 2014, in de Nederlandse schaatswereld niet meer gepruimd wordt. Niemand wilde het bravouremannetje in de ploeg opnemen, toen die een goed jaar geleden van zichzelf vond dat hij weer serieus moest gaan trainen om zich klaar te maken voor de Spelen van Pyeongchang 2018. 

Die weigerachtigheid heeft de Alkmaarder aan zichzelf te danken. Hij misdroeg zich in de ploeg van Jan van Veen, een rustige Drent die nooit meer in zijn leven iets met Verweij te maken wilde hebben en zelf naar Duitsland emigreerde. De rest van Nederland was gewaarschuwd en zei dank je wel, toen Verweij om een plaats in de herberg vroeg.

Verweij had zijn handen voor zijn oren en zei niet helemaal verrast te zijn geweest over het gehalte van zijn comeback, want hij kon de voorbije weken Joeskov bijbenen.

Zo belandde Verweij in Russische handen. Hij zegt dat hij niet voor de Russen koos, maar voor de door hem hooggeachte Kosta Poltavets, de in Heerenveen woonachtige trainer van Rusland die voorheen werkzaam was voor TVM en DSB. Bovendien was daar Denis Joeskov, de waarschijnlijk beste 1.500 meter-rijder ter wereld, aan wie Verweij zich wenst op te trekken. Dat zulks een goed plan was, sportief-technisch dan, bleek uit de nationale titel die Koen Verweij het afgelopen weekeinde in Thialf veroverde. 

Hij was, op de mijl, weer de beste van Nederland, beter zelfs dan wereldkampioen Kjeld Nuis, de schaatser die zijn weer opgestane concurrent eerder unverfroren van kwalijke praktijken beschuldigde. Bij Rusland sluit je je niet aan. 'Dan zou ik wat anders gaan doen', sprak Nuis eerder.

Verweij had zijn handen voor zijn oren en zei niet helemaal verrast te zijn geweest over het gehalte van zijn comeback, want hij kon de voorbije weken Joeskov bijbenen. Dat is een goede graadmeter immers.

Het in dat verband opgetogen verhaal van een egocentrisch ingestelde topschaatser is leuk, maar leidt af van de essentie. Kan Koen Verweij het wel maken om een warme band met Rusland te smeden? Hij zei in de perskamer van Thialf wel klaar te zijn met het eeuwige Rusland-verhaal. Of we daar in de publiciteit eens mee konden ophouden? Maar zo liggen de zaken niet.

Tot er straf is uitgesproken door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het grootscheepse bedrog van Sotsji 2014 en aanverwante toernooien, zullen de nieuwsverhalen blijven komen. En na 5 december, streefdatum, zal het ook nog niet voorbij zijn. De kwestie van staats-gestuurde doping zal het argwaan ten opzichte van Russen en hun sportentourage blijven voeden. Verweij zal erachter komen.

Ik noteerde zinnetjes van hem als: ‘Er zijn wat dingen gebeurd. Daar heb ik niet mee te maken. Ik vind het een mooie sporttechnische route. Ik doe het voor mezelf. Het zit me wel prima.’

Zou toch aardig zijn geweest, als Verweij daar eens zijn gedachten over had laten gaan. Hoe dat moet zijn, vluchten voor je leven.

Maar de moraliteit van de kwestie is groot, vooral door de lading van de mannen die de moed hadden te breken met de door de staat opgelegde dopingaanpak. Vjatsjeslav Sinev was de voorzitter van het dagelijks bestuur van Rusada, het antidopingagentschap van Rusland. Hij overleed op 3 februari 2016. Geen drie weken later stierf Nikita Kamajev, een directeur van Rusada die Times-journalist David Walsh had verzocht samen aan een boek over het Russische bedrog te schrijven. De omstandigheden waaronder de twee overleden, waren meer dan verdacht.

Toen dopinglabdirecteur Grigori Rodtsjenkov van Moskouse vrienden te horen kreeg dat hij de volgende was die zou sneuvelen door ‘zelfmoord’ nam hij de wijk naar de Verenigde Staten en leverde hij de informatie, waarover twee commissies zich nu al een jaar buigen. Trager dan traag. De Russische klokkenluider waagde zijn leven, maar vooralsnog voor niets. Zou toch aardig zijn geweest, als Verweij daar eens zijn gedachten over had laten gaan. Hoe dat moet zijn, vluchten voor je leven. Wel wat anders dan schaatsen, omdat je het opeens best wel weer leuk vindt om je talent te gelde te maken. 

Straks in Pyeongchang, als Verweij daar slaagt, kan de Nederlander een spervuur van vragen op zich af krijgen. De Amerikaanse, Duitse en Britse pers zijn minder invoelend in deze kwestie dan Nederlanders die misschien nog een beetje sympathie koesteren bij de comeback van zo’n man met grote talenten. Koen is gewaarschuwd.

Foto: Wikipedia

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

John Volkers
7 juli 2014
Sportredacteur De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur De Volkskrant
Henk Stouwdam
27 juni 2014
Sportredacteur NRC Handelsblad
Pijl
Sportredacteur NRC Handelsblad/nrc.next
Hans Vandeweghe
18 juni 2014
Sportjournalist en -columnist De Morgen
Pijl
Sportjournalist en -columnist De Morgen

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal