Wat willen de supporters? De resultaten van de supporters enquete

12 december 2016 // KNVB // Door: Laura Jonker en Erik van Spanje
Wat willen de supporters? De resultaten van de supporters enquete
De KNVB is samen met de ECV, CED, CBV en CSR[1] bezig met het optimaliseren van de Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Johan Cruijff schaal. Doel is om door de competities aan te passen bij te dragen aan een verbetering van het Nederlandse voetbal. Afgelopen maand zijn alle supporters opgeroepen om mee te denken.

De respondenten

Ruim 2.000 supporters van de ruim 10.000 die gestart zijn met invullen hebben de vragenlijst helemaal afgerond. Veel supporters gaven aan dat de vragenlijst vrij lastige materie bevatte en ook lang was. Deze ruim 2.000 supporters zijn meestal fan van een club in de Eredivisie (Ajax, Feyenoord of PSV). Daarnaast hebben veel NAC supporters de enquête ingevuld. Van de ruim 2.000 supporters had 59% een seizoenskaart (30% van een club in de Eredivisie en 29% van een club in de Jupiler League). 

De supporters zijn vooral kritisch op de Jupiler League en geven deze competitie een rapportcijfer van een 4.8. De Eredivisie en de KNVB Beker scoren met een 7 wel een voldoende. 

Meer of minder wedstrijden en clubs

In de vragenlijst is aan supporters gevraagd of zij meer of minder wedstrijden wensen en of er meer of minder clubs moeten deelnemen dan de 18 in de Eredivisie en de 20 in de Jupiler League. De meningen van de supporters zijn verdeeld. Ongeveer de helft geeft aan dat er meer clubs moeten komen en de andere helft stemt voor minder clubs. Hetzelfde geldt voor het aantal wedstrijden in zowel de Eredivisie als de Jupiler League. Als het gaat om het aantal clubs dat promoveert en degradeert zijn de meningen van supporters minder uiteenlopend en schipperen de aantallen tussen 1 en 2 directe of indirecte promovendi en degradanten. Hierbij wisselt het tussen 1 directe en 2 indirecte degradanten en andersom. Supporters van de Eredivisie en de Jupiler League verschillen niet van elkaar.

Favoriete tijdstip

De meeste Eredivisie supporters hebben een sterke voorkeur voor een wedstrijd van hun favoriete club op zondagmiddag 14.30 uur. Supporters van de Jupiler League laten een diverser beeld zien met favoriete speeltijden op vrijdag- en zaterdagavond tussen 18.30 en 20.45 uur en eveneens zondagmiddag 14.30 uur. De sterke voorkeur voor de zaterdagavond is gerelateerd aan het aantal NAC supporters dat de enquête heeft ingevuld.

Nadruk op rechtvaardigheid en spanning 

Aan alle supporters is ook gevraagd waar zij vinden dat de nadruk op moet liggen als het gaat om sportieve en financiële belangen. Hierbij kun je denken aan sportieve kwaliteit van de competitie, de rechtvaardigheid (wordt een bepaalde club terecht kampioen) en de wedstrijdspanning. Ook kun je hierbij denken aan de rol van de toeschouwers, TV-kijkers en sponsoren. Vooral het sportieve moet volgens de supporters leidend zijn in eventuele aanpassingen. De sportieve rechtvaardigheid en de spanning per wedstrijd worden het belangrijkst gevonden. Supporters van PSV, Ajax of Feyenoord geven vaker aan dat zij de sportieve kwaliteit belangrijk vinden. Na het sportieve geven supporters aan dat vooral de clubtoeschouwers (fans van een specifieke club) belangrijk zijn boven de algemene voetbalfans.

Competitiemodellen 

We hebben supporters ook gevraagd voor welk competitiemodel zij voorkeur hebben. Grofweg kunnen de competitiemodellen opgedeeld worden in drieën: Round Robin (een rechte competitie waarbij de nummer 1 kampioen wordt en de nummer laatst degradeert), een model met Round Robin gevolgd door knock-out play-offs (zoals we nu kennen voor het laatste Europa League ticket) en Round Robin gevolgd door poule play-offs (in een poule spelen voor de prijs waarbij punten kunnen worden meegenomen vanuit de reguliere competitie). Of de ene of de andere optie mogelijk is hangt samen met de hoeveelheid clubs in een competitie en het aantal wedstrijden dat als gevolg van het model in een seizoen past. 

70% van de supporters geeft aan voorkeur te hebben voor het Round Robin model. Supporters van PSV, Ajax of Feyenoord vinden vaker dat ook de Europese tickets via de reguliere competitie besloten moeten worden. De overige supporters kunnen zich ook vinden in de optie om te spelen met poule play-offs. Dit geldt ook voor degradatie. 

Ook bij Jupiler League supporters is Round Robin het populairst. Zeker het Kampioenschap moet beslist worden via de reguliere competitie. Poule play-offs behoren pas tot de mogelijkheden als het gaat over plekken in de Jupiler play-offs voor promotie naar de Eredivisie of als het gaat om degradatie naar de Tweede divisie.

Hoe nu verder? 

De supporters hebben gesproken en zijn uiteraard een belangrijke stakeholder in het proces naast de clubs, (oud)voetballers, coaches, FOX, voetbaljournalisten, commerciële en financiële experts, overheden, wetenschappers en de supporterscollectieven. Op basis van al deze meningen zijn competitiemodellen ontwikkeld die weer voorgelegd worden aan de stakeholders. Uiteindelijk hebben de clubs het laatste woord en beslissen. Het hele proces is te volgen via de site van de KNVB. Voor meer informatie over de supporters enquête kun je ook naar de website gaan of wachten op het nieuwe Sport & Strategie vakblad.

Met dank aan: Hypercube Business Innovation, ECV, CED, CSR, CBV, Jan Bluyssen en Timo Reessink. 

[1] Eredivisie = ECV, Jupiler League = CED, Coaches Betaald Voetbal = CBV en de Centrale Spelersraad = CSR.

Foto: Flickr (CC) / Jan-Willem Boot
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Powered by

 
  • Met ruim 1,2 miljoen leden en meer dan 500 medewerkers is de KNVB de grootste sportbond van Nederland

  • Mensen verenigen om van voetbal te genieten, een leven lang. Voor het elkaar, voor het spel, voor de toekomst. Voetbal om van te houden: dit is ook de centrale gedachte in het KNVB beleidsplan 2014-2018

  • Vanuit de afdeling Research & Intelligence amateurvoetbal (R&I) deelt de KNVB regelmatig de laatste 'facts and figures' op Sport & Strategie

Laatste nieuws

20 april 2018
Vitality Living Lab wil met innovaties meer Brabanders in beweging krijgen
Pijl
Brainport Eindhoven gaat zich nog meer op het thema vit...
20 april 2018 // Overheid
19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen