Is Nederland medaillemoe?

4 augustus 2016 // Mulier Instituut // Door: David Romijn
Is Nederland medaillemoe?
Ranomi Kromowijojo met haar gouden olympische medaille in London 2012. Foto: Flickr (CC) / Rory.
Nederland beleefde tijdens de Olympische winterspelen in Sotchi haar absolute sportieve hoogtepunt. De vijfde plaats op de medaillespiegel was de hoogste ooit. Daarmee eindigde ons land nog voor gerenommeerde wintersportnaties als Duitsland (6e), Zwitserland (7e) en Oostenrijk (9e). De Nederlandse equipe voldeed daarmee glansrijk aan de top-10 ambitie die sinds 2010 geformuleerd is door NOC*NSF. Ondanks het feit dat Nederland slechts één keer eerder in de top-10 eindigde op de zomerspelen (Sydney 2000; 8e), schept dat toch verwachtingen nu Rio voor de deur staat.

De hoge verwachtingen voor Rio 2016 worden gevoed door de voorspelling van Gracenote (voorheen Infostrada) dat het voor Nederland de meest succesvolle Spelen ooit kunnen worden met 28 medailles. Overigens zou dit record volgens de onderzoekers niet voldoende zijn voor een plek bij de beste tien (13e).

Positieve invloed van olympische medaille

Voor de ambities van TeamNL zou dat jammer zijn, maar voor de Nederlandse bevolking is dat wellicht minder problematisch. Nederlanders lijken namelijk steeds minder om nationale topsportprestaties te geven, zo blijkt uit de laatste topsportklimaatmeting*. In 1998 gaf nog 68 procent van de bevolking aan dat een Olympische medaille of wereldkampioenschap een positieve invloed op hen had. Dat was vorig jaar nog slechts 36 procent. 


Waardering topsportsucces

Niet alleen de invloed van Nederlandse medailles op het persoonlijk welbevinden neemt af, vier van de vijf indicatoren wijzen op een vorm van medaillemoeheid onder de Nederlandse bevolking (figuur). Zo nam de steun voor de top-10 ambitie af, wordt door minder mensen een overheidsinvestering in topsport verwacht en vindt nog een kleiner deel van de bevolking een Olympische medaille meer waard dan een schooldiploma. Tegelijk vindt een groot gedeelte van de bevolking wel nog steeds dat 'topsporter' een echt beroep is.

Is Nederland door het succes en de toegenomen media-aandacht inderdaad een beetje medaillemoe? Of verliest de individuele medaille zijn glans wanneer de hele ploeg schittert? Hoe dan ook, onder de Nederlandse bevolking lijkt de afgelopen jaren een zekere vorm van medaille-inflatie op te treden. Immers, de waardering van topsportsucces en de invloed van een Nederlandse medaille op persoonlijk welbevinden was niet eerder zo laag als nu. Het is de vraag of een eventuele recordoogst in Rio de behoefte aan succes weer aanwakkert of dat we straks alleen nog klappen voor goud.  

*Sinds 1998 werden verschillende facetten van deze vraag gesteld in de terugkerende topsportklimaatmeting. De gepresenteerde uitkomsten zijn afkomstig uit Factsheet Topsportcultuur (Bottenburg et al., 2016), onderdeel van de 5e meting Topsportklimaat, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Mulier Instituut in opdracht van NOC*NSF.   

Foto: Flickr (CC) / Rory

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

20 april 2018
Vitality Living Lab wil met innovaties meer Brabanders in beweging krijgen
Pijl
Brainport Eindhoven gaat zich nog meer op het thema vit...
20 april 2018 // Overheid
19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen