In het S&S Vakblad: High Performance in Groningen

2 maart 2016 // Voetbal // Door: Frans Oosterwijk
In het S&S Vakblad: High Performance in Groningen
Een schets van het TopsportZorgCentrum in Groningen waar topsport, zorg en bedrijfsleven in een pand worden ondergebracht.
FC Groningen wil in de toekomst structureel meestrijden om een plek bij de eerste vijf in de Eredivisie en legt daarvoor een stevig fundament met een nieuw trainingscomplex en een vernieuwde, geprofessionaliseerde jeugdopleiding. Stralend middelpunt wordt het TopsportZorgCentrum waar voormalig schaatscoach Gerard Kemkers de scepter gaat zwaaien.  


Dit is een deel van een groter interview met Hans Nijland en Gerard Kemkers over FC Groningen en het TopsportZorgCentrum. Dit artikel verschijnt binnenkort in de papieren Sport & Strategie editie 1-2016. Bekijk nu alvast de inhoud van het vakblad

Het nieuwe trainingscomplex in Corpus den Hoorn, waar ook het TopsportZorgCentrum is gepland, wordt omgeven door voetbalvelden van plaatselijke amateurclubs, tennisbanen, een atletiekbaan en de plaatselijke draf- en renbaan. Het gebied wordt ook wel "het groene hart van Groningen" genoemd: de ideale plek voor een nieuwe sportvoorziening!   

De drie nieuwe natuurgrasvelden hebben allemaal een hybride GrassMaster-mat, een mix van gras en kunstgras. Gerard Kemkers: "Drie velden zijn voorzien van een gps-systeem, waardoor we in staat zijn alle spelers met hesjes te monitoren. In het kunstgras van een van de velden zit elektronica, waardoor alle bewegingen tot in de finesses gemeten en getest kunnen worden. Dat willen we ook aanleggen in de Euroborg, zodat we straks op die manier complete wedstrijden kunnen analyseren."   

Het naast de trainingsvelden gelegen TopsportZorgCentrum krijgt een oppervlakte van 4.800 vierkante meter en zal uit vier lagen bestaan. Op de begane grond komen, oplopend in luxe en comfort, de kleedkamers van alle elftallen, alsmede het 'performancecentrum' c.q. de kantoren en werkruimten van trainers, wetenschappers en de aan de club verbonden medische staf.

'Helden uit het Noorden'

Daaraan vastgeplakt wordt de 'topsporttrainingshal', die is bestemd voor additionele trainingen. Kemkers: "Je kunt er geen partijtje spelen, de hal is puur gericht op de ontwikkeling van fysieke, atletische en motorische skills. Er komt een kunstgrasgedeelte voor techniektraining en het fijne voetenwerk, maar ook een open trainingsgedeelte en een ruimte voor kracht- en fitnesstraining. We gaan deze accommodatie ook aanbieden aan andere kernsporten in Groningen: volleybal, basketbal, maar ook aan individuele sporters als schaatsers, judoka’s et cetera. Er is maar één criterium: het moet topsport zijn. Zodat je het effect krijgt: topsport die topsport inspireert. 
Zo willen we ook 'helden uit het Noorden', zoals Bauke Mollema, Rutger Smith, Henk Grol en Ranomi Kromowidjojo, die allemaal de regio hebben verlaten om elders te kunnen trainen, wat langer vasthouden, alsmede een goede trainingslocatie bieden als ze 'thuis' zijn. Ook Epke Zonderland, die in Groningen studeert maar voor bepaalde trainingen vaak naar Heerenveen terugkeert, zou die trainingen hier moeten kunnen doen. Groningen kan het bolwerk van studeren en topsport worden."

Je kunt zoiets alleen creëren als het geen kopie van iets is, maar als het uit het hart van de club komt. - Gerard Kemkers.

Drie verdiepingen

Op één hoog komt het spelershome voor de profs, een opleidingshome voor de jeugdspelers en een studieruimte waar de jeugd zich kan wijden aan zijn schooltaken. Op deze etage komt ook een voor iedereen toegankelijk restaurant. Kemkers: "We willen een centrum dat open staat voor het publiek. Het restaurant krijgt een eigen entree, eigen looplijnen, en kijkt uit op de velden waarop getraind wordt."    

Op de tweede verdieping komt een paramedische 'gezondheid- en vitaliteitstraat', waar de in de topsportpraktijk opgedane en ontwikkelde kennis beschikbaar komt voor de breedtesport. Kemkers: "We gaan daar zorgconcepten en sport- en beweegadviezen aanbieden in de breedste zin des woords en voor alle soorten doelgroepen. Je kunt er terecht voor lifestylecoaching en voor blessurepreventie. En wie zes keer de Alpe d’Huez op wil, kan er een op inspanningstesten gebaseerd trainingsprogramma krijgen. Via onze topsportexpertise willen we de beste zorg bieden aan iedereen in de regio die sport en beweegt, gezond of gehandicapt. 
Een bedrijf dat zegt 'We willen dat onze werknemers vitaler worden', kunnen wij van adviezen en programma’s voorzien waarmee ze direct aan de slag kunnen. Ook voor de amateursport willen we een adviesorgaan zijn. FC Groningen heeft een Amateurconvenant, waarbij 202 regionale voetbalclubs in Noord-Nederland zijn aangesloten. Daar bereiken we zo’n 70.000 mensen mee. Zo kunnen we via het TopsportZorgCentrum ook het voetbal in Noord- Nederland een fikse duw geven."    
De derde etage is bestemd voor kantoorruimte. Kemkers: "We willen het bedrijfsleven een plek geven dicht bij de club en tegelijk het exploitatiemodel wat gunstiger maken. Op dit moment lijkt het erop dat VNO-NCW de hele laag wil huren, maar het kan ook worden opgesplitst."

Een schets van het TopsportZorgCentrum met topsporthal. 

Volgende stap

Kemkers heeft zich bij de opzet en inrichting van het TopsportZorgCentrum niet laten inspireren door een specifiek voorbeeld. "Je kunt zoiets alleen creëren als het geen kopie van iets is, maar als het uit het hart van de club komt. Je kunt wel naar Barcelona en Bayern München gaan, waar ik zeker wel geweest ben, maar die hebben een andere filosofie. Die hebben wat voor hen noodzakelijk is, zoals wij hier iets willen dat past bij FC Groningen. 
In de Verenigde Staten, waar ik vier jaar heb gewerkt, is de sport geconcentreerd in de colleges, de universiteiten. De trainingshal is daar centrum van alle sport. Het leren van elkaar, elkaar inspireren, is daar heel voelbaar aanwezig en dat is een idee waar ik sterk in geloof. Daar moet het voetbal mijns inziens ook een beetje meer naar toe. Denk in nieuwe kaders en richtingen, durf je sport door te ontwikkelen! Dat heb ik ook altijd met mijn schaatsploegen gedaan. Al hadden we het meest succesvolle jaar ooit en werden we wereldkampioen op alle afstanden, dan nog zag het programma voor het volgende jaar er anders uit. Je moet verder. Altijd. Die basisgedachte hebben we ook bij Groningen. De club is klaar voor de volgende stap."

Het hele artikel 'High Performance in Groningen' lezen? Neem dan nu een abonnement op Sport&Strategie. 

 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?