Van een pijnlijke opening tot de dromen van de Paralympische Phelps

10 september 2016 // Olympisch // Door: Joost de Jong
Van een pijnlijke opening tot de dromen van de Paralympische Phelps
De Paralympische Phelps Daniel Dias voor de camera\'s van de BBC.
Pijnlijk was het, op de avond van de openingsceremonie van de Paralympische Spelen van Rio, woensdag in het Maracan„. De nieuwe president van BraziliŽ Michel Temer maakte zijn eerste echte publieke optreden, nadat hij een kleine week eerder de afgezette Dilma Rousseff officieel was opgevolgd. Hij had maar een klein rolletje in het verder blinkende openingsspektakel, maar het met bijna 80.000 toeschouwers volgepakte stadion liet een paar keer flink blijken dat niet iedereen in BraziliŽ even blij is met de machtswisseling, die volgens onderzoeken door slechts 11 procent van de bevolking wordt gesteund. Met fluitconcerten, boegeroep en het scanderen van de leus 'Fora Temer!' ('Temer weg!'), afgewisseld met 'BraziliŽ, BraziliŽ!' werd het programma een paar keer onderbroken, vooral toen Temer in een kort statement de Paralympics van Rio 2016 voor geopend verklaarde.   

Zo hadden sport en politiek weer eens alles met elkaar te maken en dat is voor de sterren waar het werkelijk om gaat natuurlijk wel jammer. In dit geval dus de paralympiŽrs uit 159 landen, die in BraziliŽ verder als helden in de armen worden gesloten. Want ook dat beklijft uit de openingsshow en de eerste dagen van de Paralympics.   

Het valt de eerste dagen op dat de Paralympische Spelen in Rio vooral een feest zijn voor families en vriendengroepen. In volle bussen en metroís trekken ze vrij massaal naar het olympisch park in Barra da Tijuca, profiterend van de lagere toegangsprijzen dan tijdens de Olympische Spelen een paar weken geleden. De goedkoopste kaartjes kosten 10 real, zoín 3 euro, en dat is een prettig bedrag om er met elkaar een leuke, mooie sport- en feestdag van te maken. Het olympisch park zindert van vrolijkheid, er zijn ook buiten de stadions allerlei activiteiten, ook voor jonge kinderen. De arenaís zitten redelijk vol, zo lijkt het, en dat was een paar weken geleden wel anders.   

'SuperaÁ„o'

Opvallend is ook dat veel paralympische sporters in BraziliŽ een soort nationale helden zijn. Er is veel aandacht en bewondering voor de atleten die ondanks hun beperkingen in staat zijn topprestaties te leveren en BraziliŽ als sportland extra betekenis geven. SuperaÁ„o, is de term die vaak valt en staat voor het overwinnen van tegenslag en moeilijke leefomstandigheden. Want ook van dat laatste is in veel gevallen sprake. Behalve hun handicap, hebben veel sporters en vooral ook de paralympische atleten, in hun kinder- en jeugdjaren te maken gehad met armoede.   

Dat zwemmers als Clodoaldo Silva (die in het Maracan„ het paralympisch vuur ontstak) en zijn opvolger als Braziliaans recordmedaillist Daniel Dias, maar ook de blind geboren sprintkampioene Terezinha Guilherminha en de blinde voetballers die in Rio opgaan voor hun vierde achtereenvolgende paralympische titel veel hindernissen hebben moeten overwinnen en grossieren in medailles, maakt op heel BraziliŽ indruk. Niet voor niets is er veel steun voor de Braziliaanse delegatie van bekende sterren uit de valide sport. Voetbalcrack Neymar stuurde een eigengemaakte videoboodschap om zijn collegaís succes te wensen en de gouden volleybalcoach Bernardinho bracht de afgelopen dagen een bezoek aan de nationale zitvolleybalploeg om die een hart onder de riem te steken.    

Behalve medailles winnen, willen wij als paralympische sporters ook het respect van onze naasten, van het Braziliaanse volk. - Daniel Dias.

Paralympische Phelps

Die nationale bewondering, trots en verlangen naar succes balden zich op de eerste zwemavond allemaal samen in een orkaan van geluid toen Dias in het ruim gevulde olympisch zwembad in de finale van de 200 meter vrije slag opging voor zijn zestiende paralympische medaille. Als hij in alle negen onderdelen waarin hij in Rio meedoet een plak haalt, komt hij op een totaal van 24 en passeert hij de AustraliŽr Matthew Cowdrey (23 medailles) als meest succesvolle paralympische zwemmer in de historie. Het land stuwt hem voort in die medaillejacht.  

Maar eeuwige roem is niet alleen wat de Paralympische Phelps drijft. "Ik zou willen dat de maatschappij met andere ogen gaat kijken naar ons, mensen met een beperking", zei hij na zijn eerste plak in Rio. "Behalve medailles winnen, willen wij als paralympische sporters ook het respect van onze naasten, van het Braziliaanse volk. Er is nog veel werk te doen, ook buiten de sport. Onze boodschap hier in Rio is dat we, net als iedereen, de kans willen om onze dromen te verwezenlijken."    Foto: Twitter / NickHope

  • Joost
    Door: Joost de Jong
    Joost de Jong woont en werkt in Rio de Janeiro. Hij is onder meer correspondent voor het Algemeen Dagblad, hoofdredacteur van het voetbalmagazine 90 Minutes en medewerker van NLCOACH.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 juli 2018
Nevobo zet na Volley 2018 al in op WK 2022 in Gelderland
Pijl
Onder de noemer Volley 2018 komen deze week drie volley...
17 juli 2018 // Evenementen
16 juli 2018
Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
Pijl
Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
16 juli 2018 // Ondernemerschap
12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels