Nu de vlam gedoofd is: hoe verder met Rio?

19 september 2016 // Olympisch // Door: Joost de Jong
Nu de vlam gedoofd is: hoe verder met Rio?
Een straatbarretje in Rio de Janeiro. Foto: Joost de Jong.
"Weet je", verzucht Ivone, terwijl ze een hamburger omdraait op de bakplaat in haar snackbarretje vlak bij een van de uitgangen van het Olympisch Stadion van Rio de Janeiro. "Het zou mooi zijn als de militairen zouden blijven. Dan zou Rio pas echt veranderen. Het was de afgelopen maanden lekker rustig hier, met al die soldaten in de buurt. Maar wat gebeurt er straks, als ze weg zijn?"  

Het is de laatste avond van de Paralympische Spelen. In het stadion, in niet-olympische of -paralympische tijden ook wel Engenhão genoemd, heeft sprintster Marlou van Rhijn een paar uur eerder de 62ste en laatste medaille voor Nederland gewonnen. Het publiek is naar huis, cameraploegen zijn aan het inpakken, de speciaal voor de Spelen ingezette Força Nacional, zeg maar de bijzondere troepen die zorgen voor de veiligheid in en rond het stadion, maakt zich op voor de changing of the guards.  

Ivone heeft goed verdiend de afgelopen maanden, met haar aan huis gebouwde snackbar in een van de straten rond het stadion. Net als vele anderen in de buurt, die met straatbarbecues, barretjes of souvenirverkoop goede klandizie hadden aan de nationale en internationale toeschouwers, mediavertegenwoordigers, bewakers en vrijwilligers. De mannen van de Omega-ploeg, die in het atletiekstadion zorgen voor de tijd-, hoogte en afstandswaarneming zijn vaste klant bij Ivone voor ze per gecharterde bus terugkeren naar hun hotel. Bijkomend voordeel: haar kinderen van vijf, acht en tien jaar oud hebben flink wat Engels opgestoken en een imposante collectie olympische 'pins' opgebouwd.   

Een militair op iedere straathoek

De Olympische en Paralympische Spelen waren goed voor Engenhão do Dentro, zoals de wijk heet waar het stadion, eigenlijk de thuishaven van voetbalclub Botafogo, is gesitueerd. Straten zijn opnieuw betegeld en geasfalteerd, de verlichting is gerepareerd, de wandelpromenades en pleinen met de bronzen beelden van Botafogo-helden rond het stadion zijn opgefrist. Het was er voor en na de wedstrijden gezellig, tussen de walmende bakplaten en grills en met de van alle kanten toewaaiende sambamuziek. En het was er veilig, met op iedere straathoek toekijkende militairen met hun machinegeweren in de aanslag.   


Rond het Olympisch Stadion in Rio deden straatbarretjes en winkeltjes met souvenirs goede zaken. 

Dat was voor de Spelen allemaal wel anders. Engenhão do Dentro was grijs en grauw, een broeinest van drugscriminaliteit. Straatroven waren aan de orde van de dag, niet zelden echoden de geweersalvo’s van een confrontatie tussen drugsbendes onderling of met de politie. Wie er niets te zoeken had, kwam er niet. Wie er wel iets te zoeken had, koos snel een goed heenkomen, naar huis of elders.  

Wat gebeurt er straks, als de militairen weg zijn? De retorische vraag van Ivone is een door velen gedeeld sentiment, ook op andere plaatsen in Rio. De stad was de voorbije twee maanden ontegenzeggelijk rustiger, veiliger, vrolijker. De zalvende werking van de ruim 85.000 speciale troepen werkte tweeledig: op straat voelden de carioca's, de inwoners van Rio de Janeiro zich prettiger, met de wetenschap dat overal wel een zwaar bewapende soldaat meekeek. Tegelijk was er gewoon minder gespuis op pad. Ja, met zoveel machtsvertoon laat je het wel uit je hoofd om iets uit te halen natuurlijk.   

Het is te hopen dat met het doven van de olympische en paralympische vlam niet ook de ambitie van de stad dooft.

Verkiezingen in Rio

Kort voor het einde van de Olympische Spelen maakte de Braziliaanse regering bekend dat de speciale legertroepen zeker tot eind oktober in de stad zullen blijven. Oktober is namelijk verkiezingsmaand, waarin in het hele land nieuwe burgemeesters en wethouders gekozen worden. Gezien de politieke spanningen in Brazilië zou het best eens onrustig kunnen worden, vandaar het verlengde verblijf van de troepen.  

In Rio vechten 11 kandidaten (2 oktober eerste ronde, 30 oktober tweede ronde) om de erfenis van Eduardo Paes, die niet herkiesbaar is. Die erfenis bestaat uit een zich moderniserende stad, die zich tijdens de Olympische en Paralympische Spelen als een internationale metropool heeft gepresenteerd aan de wereld. De nieuwe burgemeester moet voortborduren op de weg van de ingeslagen stadsvernieuwing, de verkleinende sociale ongelijkheid, meer onderwijsparticipatie en verbeterde gezondheidszorg. Plus uiteraard de veiligheid, hoewel dat officieel de verantwoordelijkheid is van de staat Rio. Het is te hopen dat met het doven van de olympische en paralympische vlam niet ook de ambitie van de stad dooft. Zodat mensen als Ivone met haar snackbarretje bij het Engenhão over een paar jaar niet verzuchten: "Weet je nog, tijdens de Spelen? Toen was het pas echt goed in Rio."  • Joost
    Door: Joost de Jong
    Joost de Jong woont en werkt in Rio de Janeiro. Hij is onder meer correspondent voor het Algemeen Dagblad, hoofdredacteur van het voetbalmagazine 90 Minutes en medewerker van NLCOACH.


    Pijl
Meer over (tags): Rio2016
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 juli 2018
Nevobo zet na Volley 2018 al in op WK 2022 in Gelderland
Pijl
Onder de noemer Volley 2018 komen deze week drie volley...
17 juli 2018 // Evenementen
16 juli 2018
Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
Pijl
Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
16 juli 2018 // Ondernemerschap
12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels