EU wereldleider in WK-organisatie

4 mei 2016 // Mulier Instituut // Door: David Romijn
EU wereldleider in WK-organisatie
Nederland was vorig jaar organisator van het WK Beachvolleybal in o.a. Den Haag. Foto: Flickr / Roel Wijnants.
Wereldkampioenschappen zijn big business. Sterker nog, de belangen zijn zo groot geworden dat de integriteit bij de organisatie van dergelijke evenementen bij tijd en wijle onder druk staat, zo concluderen het Mulier Instituut en de Universiteit Utrecht in ‘Integrity & sport events’[1]. Uit deze  rapportage in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap blijkt dat de Europese Unie zelf een grote speler is als het gaat om de organisatie van wereldkampioenschappen. Het lijkt er bovendien op dat de lidstaten nog niet klaar zijn met organiseren. Alle reden om in te gaan op de EU als organisator van grote sportevenementen. 

Zolang prestatiesport bestaat, is er de behoefte om te kunnen bepalen wie de beste van de wereld is. De afgelopen veertig jaar nam het aantal georganiseerde wereldkampioenschappen per decennium toe van 134 (’76-’85) tot 208 (’06-’15). Deze evenementen ontwikkelden zich tot veel meer dan een eenvoudige krachtmeting tussen de beste atleten ter wereld. Sinds 1976 werden 350 van de 692 wereldkampioenschappen in diverse sporten georganiseerd in de Europese Unie. Daarmee werd de helft van alle kampioenen in de afgelopen 40 jaar gekroond in het deel van de wereld waar nog geen tien procent van de wereldbevolking woont. Tussen 2005 en 2015 werden 97 van de 208 wereldkampioenschappen georganiseerd in de Europese Unie. Daarmee was voor het eerst het aandeel WK’s in de EU lager dan vijftig procent (47%). Nederland organiseerde in deze periode 41 mondiale eindronden. Dit cijfer blijft stabiel op ongeveer  7 procent van alle Wereldkampioenschappen. De helft van deze eindronden waren langebaanschaatsen voor mannen (11x) en vrouwen (10x). Daarmee organiseert Nederland aanzienlijk meer toernooien dan haar aandeel in de wereldbevolking van ongeveer een kwart procent. 

Tegenover het (kleine) verlies van het marktaandeel in de EU staat de opkomst van Azië als continent waar steeds vaker wereldkampioenschappen plaats vinden. In '76-'85 was dit nog slechts 13 procent, in de laatste tien jaar werd al één op de drie eindronden in dit continent georganiseerd. Dit is nog altijd maar de helft van het aandeel in de wereldbevolking. De groei in Azië gaat ten koste van de organisatie in overige Europese landen (niet-EU) en Zuid-Amerika. Daar daalde het aandeel van 10 procent tot respectievelijk 3 en 5 procent. Dit is nog altijd meer dan het continent Afrika (1 procent).

De wereldkampioenschappen met de grootste impact zijn de WK voetbal (mannen), atletiek en zwemmen. Als alleen naar deze grote sporten gekeken wordt, is te zien dat het aandeel van de EU in de afgelopen veertig jaar gehalveerd is van 60 tot 31 procent. Voor Olympische Spelen gaat deze ontwikkeling niet op. Sinds ’76-’85 schommelde het aandeel van de EU om het decennium tussen de 20 en 40 procent.

Op het oog lijkt er de komende jaren weinig te veranderen aan de organiserende dominantie van de EU. Echter, voor de komende tien jaar staan er nog geen Olympische Spelen en slechts twee wereldkampioenschappen met grote impact gepland in de EU. De lidstaten van de EU lijken zich meer te focussen voor de relatief iets kleinere sporten. Ruim de helft (32 van de 58) van de reeds toebedeelde evenementen in de komende tien jaar zullen in de EU zijn. Drie van deze zijn in Nederland. Vanzelfsprekend zit daar langebaanschaatsen twee keer bij. Maar de eerstvolgende is de WK roeien van 21 tot 28 augustus in dit jaar. 

[1] Ten behoeve van het Nederlandse EU-voorzitterschap stelden het Mulier Instituut en de Universiteit Utrecht het position paper ‘Integrity & sport events’ op om de stand van zaken op te maken rond de integriteit van sportevenementen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut, in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Tevens zijn bijdragen van de Vrije Universiteit Amsterdam en Bureau Nieuwe Gracht opgenomen. Een Nederlandse expertgroep heeft het onderzoek begeleid.

Foto: Flickr (CC) / Roel Wijnants


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Walt
    Goed stuk! De kaart is duidelijk en interessant.
    Reactie geplaatst op 04/05/16 om 13:03 uur

Laatste nieuws

18 augustus 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 augustus 2018 // Bonden
17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?