Stichting Limburg Cycling brengt 200 partijen in de wielersport bij elkaar

14 december 2016 // NGO's // Door: Tessa de Wekker
Stichting Limburg Cycling brengt 200 partijen  in de wielersport bij elkaar
Limburg Cycling wil wielerprovincie nummer 1 van Nederland worden. Foto: Twitter.
Meer dan 200 partijen houden zich in Limburg bezig met wielrennen. Verenigingen, gemeenten, organisatoren van evenementen, bonden en lokale en provinciale sportorganisaties. Vanaf 1 januari zal de stichting Limburg Cycling de samenwerking tussen al deze partijen gaan vergroten. Het grote doel: Limburg neerzetten als nummer één wielerprovincie van het land. "Dat zijn we al door onze heuvels, maar er kan nog veel meer gebeuren", zegt Milan van Wersch, de nieuwe manager van Limburg Cycling.

Vorige week was de aftrap en na de jaarwisseling gaat Limburg Cycling officieel van start. De stichting gaat zich bezighouden met de uitvoering van het Limburgs Wielerplan 2015-2020. Dat plan is door de provincie Limburg opgesteld en moet zorgen voor meer samenhang in het Limburgse wielrennen.  Er wordt  niet genoeg samengewerkt, de bestuurskracht binnen wielerorganisaties staat onder druk en vooral de ontwikkeling van het jeugdwielrennen als breedtesport moet beter, vindt de provincie.   

Daar gaat Limburg Cycling zich mee bezig houden. De stichting heeft vijf pijlers: infrastructuur, evenementen, breedtesport, talentontwikkeling en partnerschappen. Onder infrastructuur vallen de verschillende wielerparcoursen en mountainbikeroutes. Daarnaast valt ook de ontwikkeling van een aantal veilige wieleromgevingen onder het kopje infrastructuur. "Dat is voor iedereen, maar met name voor de jeugd, ontzettend belangrijk", zegt Van Wersch. Momenteel wordt er in Sittard-Geleen zo’n veilige wieleromgeving aangelegd.

Evenementen

De pijler evenementen omvat alle wedstrijden en toertochten in Limburg. "Groot en klein", zegt Van Wersch. "De Amstel Gold Race is ontzettend groot, maar daarnaast hebben we elk jaar zo’n 50 kleinere wedstrijden en tochten in Limburg." Een van de taken van Limburg Cycling wordt het ondersteunen van de organisaties, met advies, financiële middelen vanuit een budget van de provincie en materiaal. "Er zijn voor wielerwedstrijden bijvoorbeeld stootkussens, hesjes voor vrijwilligers en portofoons. Die kunnen wedstrijdorganisatoren dan lenen. Het is hartstikke duur om die dingen te kopen en ze dan maar één keer per jaar te gebruiken."  

Leenfietsen

In het kader van breedtesportontwikkeling gaat de stichting samen met verenigingen een plan maken om leden te werven, binden en behouden. Een van initiatieven hierin is de inzet van 50 fietsen door de stichting. Die kunnen verenigingen, evenementorganisatoren of gemeenten lenen voor bijvoorbeeld clinics en kennismakingscursussen. "Daarnaast hebben we leenfietsen", zegt Van Wersch. Deze zijn bedoeld voor aspirant-leden. "Een vereniging kan zo’n fiets een aantal weken ter beschikking stellen aan een nieuw lid. Dan kan die kijken of wielrennen iets voor hem of haar is. Zo willen we de kennismaking met de sport laagdrempeliger maken. Een fiets is duur. Voor veel mensen en ouders van kinderen is dat een drempel."

Ook wil Limburg Cycling in het kader van de breedtesport een circuit van jeugd- en tijdritwedstrijden organiseren. Nu al bestaan er veel losse wedstrijden. "We willen die bij elkaar brengen in een circuit. Dan kunnen we meer ruchtbaarheid geven aan de wedstrijden."

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling is de vierde pijler waar de stichting zich op gaat richten. Zo zal het al bestaande Regionaal Trainings Centrum financieel worden ondersteund door de provincie en een aantal gemeenten. Ook wil Limburg Cycling zich inzetten om een vervolg te geven aan het KNWU olympic training center in Sittard.   

Als laatste gaat Limburg Cycling zich richten op het opzetten en onderhouden van partnerships. Zo bestaat er het Limburgs Wielerfonds, waar zestien gemeenten geld in stoppen dat door de provincie wordt verdubbeld. Vanuit het fonds worden talenten en verenigingen ondersteund en worden jeugdwedstrijden georganiseerd.

Business Club

Naast bestaande financiering wil Limburg Cycling nieuw geld gaan aanboren. De stichting wil komend jaar de Limburg Cycling Business Club oprichten. Van Wersch: "Grotere bedrijven zijn best geďnteresseerd om geld te steken in het Limburgse wielrennen. Maar het sponsoren van plaatselijke verenigingen of een lokale wedstrijd is voor hen niet interessant. Met een overkoepelende Business Club willen we het Limburgse wielrennen in zijn algemeenheid onder de aandacht brengen bij bedrijven."

Van Wersch realiseert zich dat hij samen met het bestuur van de stichting voor een flinke klus staat. "Het hoeft ook niet allemaal volgend jaar af te zijn. Het Wielerplan loopt tot 2020. We zijn nu zo ver dat al die partijen hebben aangegeven samen te willen werken om zichzelf, elkaar en het Limburgse wielrennen te helpen."


Foto: Twitter / @Limburgcycling

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Sjef Eijmael
    Mooi dat de MTB Sint Pietersbergroute aangelegd kan worden door een samenwerking van de Provincie, de Gemeente Maastricht als een van de Wielergemeenten en andere partners zoals Natuurmonumenten en Routepunt (VVV). Speciale dank aan de inspanningen van het Huis voor de Sport en met name Milan van Wersch.
    Reactie geplaatst op 15/12/16 om 12:40 uur

Laatste nieuws

17 juli 2018
Nevobo zet na Volley 2018 al in op WK 2022 in Gelderland
Pijl
Onder de noemer Volley 2018 komen deze week drie volley...
17 juli 2018 // Evenementen
16 juli 2018
Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
Pijl
Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
16 juli 2018 // Ondernemerschap
12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels