Eerste Gouden gezonde sportkantine in Rotterdam West

14 oktober 2016 // NGO's // Door: Tessa de Wekker
Eerste Gouden gezonde sportkantine in Rotterdam West
Johan Wakkie (vertegenwoordiger van Team:Fit) overhandigde het gouden certificaat aan wethouder Adriaan Visser. Foto: Jan van der Ploeg.
De eerste 'Gouden' sportkantine is een feit. Deze week kreeg de kantine van het Rotterdamse Sportcentrum West het certificaat uit handen van Johan Wakkie, vertegenwoordiger van Team:Fit. Dat is de nieuwe naam van De Gezonde Sportkantine. Inmiddels hebben ruim 900 sportverenigingen en – accommodaties zich aangemeld bij Team:Fit om het aanbod in de kantine gezonder te maken.   

Om het aanbod in (sport)kantines gezonder te maken, heeft het Voedingscentrum richtlijnen opgesteld. Er zijn drie gradaties: brons, zilver en goud. In een gouden sportkantine worden mensen vrijwel automatisch gestimuleerd om de betere keuze te maken, door het aanbod en de aankleding. Het overgrote deel van de zichtbare producten is een betere keuze, en er wordt zowel groente als fruit aangeboden. Minimaal tachtig procent van het zichtbare aanbod bestaat uit gezondere producten.     

Fruit in plaats van chips en snoep

Bij het Rotterdamse Sportcentrum West is kritisch naar het aanbod en de uitstraling gekeken. Met behulp van een enquête onder gebruikers van de sportaccommodatie is het nieuwe aanbod bepaald. "De medewerkers hebben samen met een diëtiste nieuwe recepten gemaakt. Dat was een mooie uitdaging. Hoe maken we lekkere, aantrekkelijke hapjes die ook gezond zijn?", zegt Katja van Deventer van de gemeente Rotterdam. "Ook staat er nu fruit op de toonbank in plaats van bijvoorbeeld chips of snoep." De frituur staat overdag uit, om het makkelijker te maken in plaats van een patatje een gezonder alternatief te nemen.   

Het Sportcentrum West is een gemeentelijke accommodatie met een sporthal en een zwembad. De kantine moet als voorbeeld gaan dienen voor andere accommodaties van de gemeente.  "In Rotterdam willen we de gezonde keuze de makkelijkste maken. Als gemeente willen we daarin het goede voorbeeld geven en we hopen dat andere aanbieders in de stad dit voorbeeld volgen. De kantine van Sportcentrum West is de eerste stap richting een gezonder voedingsaanbod in alle kantines van de gemeentelijke accommodaties", zegt wethouder Adriaan Visser.     

Je merkt langzamerhand dat de cultuur verandert. Het wordt steeds normaler om gezond eten en drinken aan te bieden en te nemen na het sporten. - Karin Hendrikse (JOGG). 

Onderdeel van integrale aanpak

Karin Hendrikse van JOGG, initiatiefnemer van Team:Fit, merkt dat steeds meer gemeentes zich gaan bezighouden met gezondere sportkantines. "Het wordt een onderdeel van de integrale aanpak van sport en gezondheid van gemeente. Veel gemeenten willen de verenigingen helpen om het aanbod in de kantine gezonder te maken."

Tweeënhalf jaar geleden is De Gezonde Sportkantine als pilot van start gegaan. Inmiddels hebben ruim 900 verenigingen zich aangemeld. Hendrikse: "Niet elke kantine hoeft meteen het gouden certificaat te krijgen. Het gaat erom dat je er als club of accommodatie naar toe werkt en in kleine stapjes te aanbod gezonder maakt. Je merkt langzamerhand dat de cultuur verandert. Het wordt steeds normaler om gezond eten en drinken aan te bieden en te nemen na het sporten." 

Onlangs werd ook het eerste certificaat uitgereikt. Die eer ging naar de Purmerendse atletiekvereniging NEA Volharding. Bij die club voldoet minstens zestig procent van het aanbod aan de norm gezond (minder dan 110 Kcal per portie). Jeugdleden helpen mee om de kantine gezonder te maken. Samen bereiden en verkopen zij de nieuwe gezonde snacks.  

Meer info: www.teamfit.nl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?