Eerste Gouden gezonde sportkantine in Rotterdam West

14 oktober 2016 // NGO's // Door: Tessa de Wekker
Eerste Gouden gezonde sportkantine in Rotterdam West
Johan Wakkie (vertegenwoordiger van Team:Fit) overhandigde het gouden certificaat aan wethouder Adriaan Visser. Foto: Jan van der Ploeg.
De eerste 'Gouden' sportkantine is een feit. Deze week kreeg de kantine van het Rotterdamse Sportcentrum West het certificaat uit handen van Johan Wakkie, vertegenwoordiger van Team:Fit. Dat is de nieuwe naam van De Gezonde Sportkantine. Inmiddels hebben ruim 900 sportverenigingen en – accommodaties zich aangemeld bij Team:Fit om het aanbod in de kantine gezonder te maken.   

Om het aanbod in (sport)kantines gezonder te maken, heeft het Voedingscentrum richtlijnen opgesteld. Er zijn drie gradaties: brons, zilver en goud. In een gouden sportkantine worden mensen vrijwel automatisch gestimuleerd om de betere keuze te maken, door het aanbod en de aankleding. Het overgrote deel van de zichtbare producten is een betere keuze, en er wordt zowel groente als fruit aangeboden. Minimaal tachtig procent van het zichtbare aanbod bestaat uit gezondere producten.     

Fruit in plaats van chips en snoep

Bij het Rotterdamse Sportcentrum West is kritisch naar het aanbod en de uitstraling gekeken. Met behulp van een enquête onder gebruikers van de sportaccommodatie is het nieuwe aanbod bepaald. "De medewerkers hebben samen met een diëtiste nieuwe recepten gemaakt. Dat was een mooie uitdaging. Hoe maken we lekkere, aantrekkelijke hapjes die ook gezond zijn?", zegt Katja van Deventer van de gemeente Rotterdam. "Ook staat er nu fruit op de toonbank in plaats van bijvoorbeeld chips of snoep." De frituur staat overdag uit, om het makkelijker te maken in plaats van een patatje een gezonder alternatief te nemen.   

Het Sportcentrum West is een gemeentelijke accommodatie met een sporthal en een zwembad. De kantine moet als voorbeeld gaan dienen voor andere accommodaties van de gemeente.  "In Rotterdam willen we de gezonde keuze de makkelijkste maken. Als gemeente willen we daarin het goede voorbeeld geven en we hopen dat andere aanbieders in de stad dit voorbeeld volgen. De kantine van Sportcentrum West is de eerste stap richting een gezonder voedingsaanbod in alle kantines van de gemeentelijke accommodaties", zegt wethouder Adriaan Visser.     

Je merkt langzamerhand dat de cultuur verandert. Het wordt steeds normaler om gezond eten en drinken aan te bieden en te nemen na het sporten. - Karin Hendrikse (JOGG). 

Onderdeel van integrale aanpak

Karin Hendrikse van JOGG, initiatiefnemer van Team:Fit, merkt dat steeds meer gemeentes zich gaan bezighouden met gezondere sportkantines. "Het wordt een onderdeel van de integrale aanpak van sport en gezondheid van gemeente. Veel gemeenten willen de verenigingen helpen om het aanbod in de kantine gezonder te maken."

Tweeënhalf jaar geleden is De Gezonde Sportkantine als pilot van start gegaan. Inmiddels hebben ruim 900 verenigingen zich aangemeld. Hendrikse: "Niet elke kantine hoeft meteen het gouden certificaat te krijgen. Het gaat erom dat je er als club of accommodatie naar toe werkt en in kleine stapjes te aanbod gezonder maakt. Je merkt langzamerhand dat de cultuur verandert. Het wordt steeds normaler om gezond eten en drinken aan te bieden en te nemen na het sporten." 

Onlangs werd ook het eerste certificaat uitgereikt. Die eer ging naar de Purmerendse atletiekvereniging NEA Volharding. Bij die club voldoet minstens zestig procent van het aanbod aan de norm gezond (minder dan 110 Kcal per portie). Jeugdleden helpen mee om de kantine gezonder te maken. Samen bereiden en verkopen zij de nieuwe gezonde snacks.  

Meer info: www.teamfit.nl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 december 2017
Nieuwe vacatures in de sport bij: SportFriends, KNZB en Kenniscentrum Sport
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
17 december 2017 // Bonden
14 december 2017
De internationale sportweek van S&S: Esports op de Spelen en ISU is schatrijk
Pijl
Om een jongere doelgroep aan te spreken zou het IOC maar wat graag esportsdisciplines aan ...
14 december 2017 // Buitenland
13 december 2017
7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren
Pijl
Een gewetensvraag: ‘Hoe klink jij eigenlijk als je Engels spreekt? Klink jij als een Louis...
13 december 2017 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: SportFriends, KNZB en Kenniscentrum Sport...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English 7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren