Bijbel voor inspanningstesten

4 december 2015 // De Klassieker // Door: Tim Takken
Bijbel voor inspanningstesten
Dertien jaar geleden mocht ik als jong broekje naar een driedaagse cursus van Karlman Wasserman. De cursus werd dat jaar in Athene gehouden. Wat ik me van Athene herinner is een grote bouwput in aanloop naar de Olympische Spelen van 2004. Het boek 'Principles of Exercise Testing and Interpretation' was inbegrepen bij de cursus en werd gebruikt als cursushandleiding. Als losstaand boek is de tekst soms wat lastig te volgen voor de lezer vanwege het vele gebruik van jargon. 


In de serie De Klassieker schrijven sportwetenschappers over het (sport)wetenschappelijke boek dat in meer of mindere mate hun bijbel is geworden. Waaraan ze inzichten en overtuigingen ontlenen die ze elders niet vonden en die ze nu nog steeds met zich meedragen. In deze bijdrage geeft Tim Takken zijn inzicht op de klassiekers. De volgende aflevering verschijnt over twee weken.


Het boek gold en geldt als een soort Bijbel voor clinici die zich bezighouden met het afnemen van inspanningstesten bij patiënten. Het was destijds zeer interessant om de grootheden in het vak te horen spreken over ons vakgebied. Bij elke lezing behoorde een hoofdstuk uit het boek. Zo werden er drie dagen ingevuld met theorie maar ook met praktijk en vragenuren. Achteraf gezien was het een zeer memorabele cursus omdat alle grootheden (en nu oudheden) zoals Karlman Wasserman zelf en Jim Hansen nog actief konden participeren in de cursus. Ik denk nog vaak met veel plezier terug aan deze drie memorabele dagen in Athene.

Oplossingen

Wat ik vooral zo mooi vind aan het boek is dat er oplossingen in worden aangedragen voor uitdagingen waar ik als inspanningsfysioloog mee te maken heb gehad en dat voor alle oplossingen een gedegen fysiologische onderbouwing wordt gegeven. Zo heeft het boek een significante impact gehad op mijn persoonlijke wijze van denken en doen. 

Zoals in elk vakgebied zijn er meerdere stromingen en denkwijzen. Het boek heeft mij zo beïnvloed dat ik een echte Wasserman-aanhanger ben geworden. Bij mijn werk als inspanningsfysioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis gebruik ik zijn inzichten dagelijks bij de uitvoer en interpretatie van inspanningstesten bij kinderen met een chronische ziekte. U moet zich voorstellen, dat tijdens een inspanningstest heel veel metingen worden verricht, van hartfilmpjes, bloeddruk tot aan de ademhaling. Elke ademteug wordt daarbij geregistreerd en geanalyseerd. Dit resulteert in ‘big data’ per test.
Wasserman was een van de eerste die computers gebruikte om de inspanningsgegevens te verzamelen en verschillende apparaten te integreren in één computersysteem.

Automatiseren van testgegevens

Wasserman en collega’s kregen in de jaren zestig de opdracht van de Amerikaanse overheid om te kijken naar de fysieke mogelijkheden en gezondheid van mensen die op de scheepswerven in Seattle hadden gewerkt en in aanraking waren gekomen met asbest. Wasserman nam bij deze mensen onder meer inspanningstesten af. Dit resulteerde dus in big data bij een grote groep mensen. Vanuit zijn rol als clinicus begreep hij dat het automatiseren van het verzamelen van de gegevens belangrijk was. Hij was een van de eerste die computers gebruikte om de inspanningsgegevens te verzamelen en verschillende apparaten te integreren in één computersysteem. Wasserman geeft handvatten om het grote geheel te blijven zien van al deze parameters alsmede voor de interpretatie van data tijdens inspanning en gedurende het herstel na inspanning. 

Het boek dat ik nog altijd gebruik is mijn gesigneerde exemplaar van de derde editie, uitgegeven in 1999. In 2012 is de vijfde editie verschenen van het boek. Persoonlijk vind ik het jammer dat voornamelijk zaken zijn aangepast in de lay-out van de tekst en in de figuren, en dat er geen ‘grote beurt’ is uitgevoerd. Dat is nog een verbeterpunt voor de zesde editie. De reden hiervoor zal de leeftijd zijn van Wasserman & co. Wel ben ik trots op het feit dat er een aantal keer in het boek wordt verwezen naar studies van onze groep in Utrecht.   
Karlman Wasserman & James E. Hansen, Principles of Exercise Testing and Interpretation. Including Pathophysiology and Clinical Applications,  Lippincott Williams And Wilkins  5th Revised edition, 2011.    


Foto: Flickr (CC) / Karen Blakeman

 • Tim
  Door: Tim Takken
  Tim Takken is als Senior Wetenschapper/Medisch Fysioloog verbonden aan Het Kinderbewegingscentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht en eigenaar van The Physiology Academy. Dr Tim Takken is auteur van meer dan 175 wetenschappelijke artikelen in Engelstalige peer-reviewed tijdschriften op het gebied van inspanning en training bij chronisch zieke kinderen.


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Naam
  I read your post and wihesd I was good enough to write it
  Reactie geplaatst op 28/04/16 om 17:52 uur

Feiten en achtergronden

In de serie De Klassieker schrijven sportwetenschappers over het (sport)wetenschappelijke boek dat in meer of mindere mate hun bijbel is geworden. Waaraan ze inzichten en overtuigingen ontlenen die ze elders niet vonden en die ze nu nog steeds met zich meedragen. In deze bijdrage geeft Tim Takken zijn inzicht op de klassiekers. De volgende aflevering verschijnt over twee weken.

Laatste nieuws

18 mei 2018
Gerard Dielessen:
Pijl
NOC*NSF viert dit jaar het 25-jarig jubileum van de fusieorganisatie en dat sporters met ...
18 mei 2018 // NOC*NSF
17 mei 2018
Nederland wint aan invloed in sportpolitiek
Pijl
Volgens de Sports Political Power Index is Nederland na Japan de grootste klimmer in de ho...
17 mei 2018 // Buitenland
16 mei 2018
NOC*NSF zet met meldplicht sportbesturen concrete stappen in strijd tegen seksuele intimidatie
Pijl
NOC*NSF stelt een meldplicht in voor sportbesturen op h...
16 mei 2018 // NOC*NSF

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: NOC*NSF, KWBN en GTV Zwieps
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game