Te koop: nationaal basketbalteam (t.e.a.b.)

23 augustus 2014 // Bonden // Door: Edward Swier
Te koop: nationaal basketbalteam (t.e.a.b.)
De Nederlandse basketbalheren staan voor het grootste sportieve succes in de afgelopen 25 jaar. In de wereld waar de mastodonten het hoogste woord hebben, is Oranje een kwart eeuw lang slechts een zwijgende dreumes gebleken. Echter juist nu de financiŽle nood het team tot de lippen stijgt, wordt resultaat geboekt en gloort zowaar kans op deelname aan het EK in 2015. Het leidt tot een verwarrende situatie: wie het nationaal basketbalteam wil, mag het hebben. Tegen elk aannemelijk bod. 

In een poule met Bulgarije, IsraŽl én Montenegro staat Oranje gedeeld eerste. Zelfs als maar één van de twee resterende interlands, op Cyprus tegen IsraŽl (zondag) en tegen Montenegro in Leiden (woensdag 27 augustus), wordt gewonnen, kan het EK worden bereikt. Willen de heren bij een goede afloop echter een glaasje champagne drinken, dan zullen ze de fles zelf bij de slijter in moeten slaan. Er is geen enkel budget. 

Het leidde, nadat bondscoach Toon van Helfteren toegaf altijd zijn eigen kopje koffie te betalen, vorige week nog tot verontwaardigde krantenberichten én columns op de diverse basketbalblogs. De bond krijgt de zwarte piet toegespeeld. En dat is niet geheel onterecht. Twee jaar terug immers bleek het zo'n financiŽle janboel dat er geen geld meer was om het mannenteam in leven te houden. De ploeg werd toen 'uitbesteed', de Nederlandse profclubs hielden het vertegenwoordigende team op de been. En nu de clubs, verenigd in de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB), Oranje niet langer kunnen bekostigen, kan ook de bond weinig betekenen. 

Als we niks zouden doen, waren we gewoon failliet geweest - Frank Berteling

Bondsdirecteur Frank Berteling is niettemin oprecht blij als Sport & Strategie hem belt. "Er is de laatste weken van alles geroepen. En iedereen praat elkaar maar na. Maar niemand die aan de NBB vraagt hoe wij er nu eigenlijk instaan." Berteling erkent dat er in 2012 door de toenmalige beleidsbepalers beloftes zijn gedaan die hij nu, twee jaar later, als directeur niet kan nakomen. 

"Bij het opstellen van de begroting van 2013 werd duidelijk dat er posten geschrapt moesten worden. Op de algemene vergadering is toen het voorstel gedaan geen geld meer in het mannenteam te steken, mede omdat er geen euro subsidie van NOC*NSF meer was voor het herenbasketbal. De eredivisieclubs hebben er toen de schouders onder gezet en samen met een sponsor, Sport1, het team op de been gehouden. Wij kregen dat toen zelf echt niet meer rond. Wij zouden twee jaar later inderdaad weer inspringen, maar begin 2013 bleek, bij het vaststellen van de jaarrekening, de situatie voor de bond nog minder gunstig dan gedacht. Er was een negatief eigen vermogen van 830.000 euro." Het leidde tot saneringen en ontslagen op het bondskantoor. "Als we niks zouden doen, waren we gewoon failliet geweest.'' 

Er is een inhaalslag gaande. Berteling, die in 2013 aantrad als directeur-met-puinruimende-taken, moet in 2016 weer zwarte cijfers schrijven. De belofte dat de NBB het nationale team na twee jaren weer zou gaan ondersteunen, past daar niet in. "We hebben nog geen enkel ribbeltje vet op de botten. We hebben nog steeds een negatief eigen vermogen van vier ton." Het laat onverlet dat Berteling zich hard wil maken voor de selectie die juist nķ zo goed presteert. "Het is eigenlijk niet fair om te verwachten dat spelers en coach zich nog langer 'om niet' voor Oranje inzetten.'' 


Frank Berteling, directeur NBB

Woensdag nog zat Berteling om de tafel met betrokken partijen. "Ik kan je zeggen dat de enorme wil die het team heeft, ook bij anderen leeft. Ook wij willen, met z'n allen, hard werken en knokken voor een oplossing. Dat mogen ze ook van ons verwachten.'' De bond heeft evenwel sowieso geen geld en kan hooguit faciliteren. "We moeten met z'n allen nu een structuur, voor zowel korte, middenlange als lange termijn, neerzetten." 

Wat Berteling betreft is het gedaan met de stekeligheden tussen FEB en NBB. "Er zijn in het verleden genoeg dingen gebeurd die 'niet handig' waren. Maar ik denk dat we, mede door deze moeilijke situatie, de kracht vinden om samen te gaan werken. Een relatie is na een paar krasjes en deukjes niet meteen kapot. We moeten niet langer denken dat de belangen botsen, hebben elkaar nodig. " 

Berteling verwacht dat als Oranje zich daadwerkelijk plaatst voor het EK "er eigenlijk niet eens zoveel aan de hand is. Dan zal Oranje sponsortechnisch gezien toch een stuk interessanter worden. Dat zal denk ik zelfs in heel Europa opvallen." En wordt het EK niet gehaald? "Dan zijn er veel meer onzekerheden. Het enige is dat er dan allicht wel wat langer de tijd is om tot een oplossing te komen."


Foto's: Facebook NBB
Meer over (tags): Nederland, Basketbal, NBB
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Jan van der Nat
    De foto bij dit stuk slaat nergens op. Dit is het zogenoemde nationale 3x3 team. 3x3 is een vorm van pleintjesbasketball waar heel veel geld in wordt gestopt. Voor derderangs en uitgerangeerde spelers. Die mogen naar Korea en China. Les voor de NBB: 3x3=9. Nirts meerven niets minder. Maar ja, als gratis reisbureau moet je ook iets, toch? Vooral niets doen voor het enige team, dat je het vlaggenschip mag noemen. Je zou eens actief sponsors kunnen werven, maar ja daarvoor moet je mensen hebben, die iets kunnen.
    Reactie geplaatst op 23/08/14 om 13:18 uur
  • richard kater
    Wat een bende. Kan er een begroting op tafel komen? Is concreter.
    Reactie geplaatst op 23/08/14 om 13:09 uur

Laatste nieuws

21 juli 2018
Droombaan in het buitenland?
Pijl
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
21 juli 2018 // Ondernemerschap
20 juli 2018
Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
Pijl
Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
20 juli 2018 // Voetbal
18 juli 2018
Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
Pijl
Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
18 juli 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
Accres